En vanlig åsikt är att hotellet blir för högt och inte riktigt passar in i omgivningen.
En vanlig åsikt är att hotellet blir för högt och inte riktigt passar in i omgivningen. Bild: White arkitekter

För högt och fult vanlig åsikt om planerat hotell

För högt, fult och passar inte in. Det är en vanlig åsikt om det hotell som planeras på Österskans. Många tror också att konferenshotell spelat ut sin roll i kölvattnet efter corona och utvecklingen av digitala plattformar.

ANNONS
LocationHalmstad||

Från mitten av juni och tre månader fram kan allmänheten lämna synpunkter på förslaget till ny detaljplan för Österskans. Tanken är att bygga ett konferenshotell i 16 våningar med takterass, restaurang och saluhall.

HP har gått igenom de omkring 80 skrivelser som hittills har kommit in, och en förkrossande majoritet är emot hotellplanerna.

LÄS MER:Protester mot hotellet vid Österskans

Den absolut vanligaste åsikten är att byggnaden blir alldeles för hög och skymmande och därmed inte passar in i omgivningarna. Bara två anser att det är okej med ett hotell på platsen, men även dessa personer anser att byggnaden blir för hög.

Väldigt många har också synpunkter på byggnadens utseende. Den kallas allt från anskrämlig, smaklös, grotesk och människofientlig till ”en stor klump som kväver staden”. Några undrar om Halmstad siktar på en ny medalj för Sveriges fulaste byggnad.

ANNONS

LÄS MER:Halmstad nominerat till fulpris – igen

Det är också många som ifrågasätter om Halmstad verkligen behöver ett hotell till. Några påpekar att coronapandemin har fått många företag att hitta digitala mötesvägar, vilket minskar kostnaderna och är bra för miljön, och menar att digitala plattformar är det som gäller framöver och inte konferensanläggningar.

I stället för hotell vill en klar majoritet av dem som yttrat sig att kommunen satsar på att utveckla området som grön- och parkområde. Saluhall, restaurang och kafé verkar också de flesta vara positiva till. Vissa anser dock att saluhallen i stället borde förläggas till en av alla tomma butikslokaler i centrum.

Men fortfarande återstår alltså en dryg månad innan tiden för att lämna in yttranden är slut.

Några röster om Österskansplanerna:

”Bygget är som en elefant bland tranor”

”Fruktansvärt fult hotell, för högt och helt malplacerat i förhållande till övrig miljö”

”Gärna saluhall och restaurang men behovet av hotell känns tveksamt”

”Det enorma sextonvåningsmonumentet kommer stå kvar som en signal på vad politiker 2020 i Halmstad värderar som viktigt”

”Gör hela området till ett grönområde, en oas i staden där folk kan njuta”

”Konferenser kommer efter corona att fortsätta hållas digitalt”

”Utöka i stället parken med mer grönytor och kafé”

”Tänk om och lägg hotellet i utkanten av centrum, kanske i hamnen”

”Stoppa detta planerade monsterbygge och bygg något vackert och harmoniskt i stället”

”Hotell ok, men det är alldeles för högt och kommer att dominera stadsbilden på ett icke tilltalande sätt. Minska antalet våningar till kanske åtta-tio”

”Vem vill mysa i skuggan av ett 16 våningar högt hotell?”

ANNONS