En av föräldrarna som är upprörda över kommunens beslut att inte informera om covid-19 på förskolan är Anna Kollberg. Här tillsammans med nyfödde sonen Albin Kollberg Dragaj.
En av föräldrarna som är upprörda över kommunens beslut att inte informera om covid-19 på förskolan är Anna Kollberg. Här tillsammans med nyfödde sonen Albin Kollberg Dragaj. Bild: Jari Välitalo

Föräldrar rasar: ”Förskola mörkade coronasmitta”

Flera föräldrar är kritiska efter att information om bekräftad covid-19 på barnens förskola utelämnats. Kommunen hänvisar till patientsekretess.
– Det har säkert inte varit avsikten. Men genom tjänstemannabeslut har konsekvensen blivit att personal tystats och smittan mörkats, säger Anna Kollberg, mamma till ett barn på förskolan.

ANNONS
LocationHalmstad||

Den första att slå larm om smittan var en annan mamma – som vill vara anonym. När hon skulle lämna sitt barn på förskolan i Halmstad i förra veckan märkte hon att något inte stod rätt till. Personalen verkade nervös.

Hon frågade vad som stod på men fick inget svar. I stället uppmanades mamman att kolla sin mejl.

Inget svar om coronasmitta

– Jag blev orolig och ville veta vad som hänt och frågade personalen ”kan ni inte bara berätta?”. Svaret var ”nej, vi har tystnadsplikt”, berättar mamman.

Mamman gick in på mejlen och kunde läsa att förskolan vidtagit åtgärder för att ”minska smittspridningen ytterligare”.

ANNONS

– Då frågade jag rätt ut om det var corona och till slut svarade personalen ”ja, vi har bekräftade fall”.

Mamman vände i dörren med sitt barn och åkte hem. Andra föräldrar gjorde likadant.

”Varje familjs beslut att ta”

En annan förälder som reagerat är Anna Kollberg. Hon har barn på förskolan, och även en nyfödd bebis och familj i riskgrupp. Under våren har hon varit försiktig för att inte dra hem covid-19.

– Det känns olustigt att personalen vetat om smittan men inte informerat oss. Vi har ingen förskoleplikt i Sverige och därför borde det vara upp till varje enskild familj att avgöra om vi vill riskera att utsätta våra barn för viruset. Nu har beslutet fattats av kommunen, säger Anna Kollberg.

Enligt uppgifter från föräldrarna ska smittan ha konstaterats på fredagen den 5 juni. Personer i riskgrupp informerades omedelbart, men övriga föräldrar fick reda på det först på tisdagen den 9 juni – efter att ha pressat personalen.

Före händelsen har förskolechefen uppgett i mejl att barn- och ungdomsförvaltningen inte kommer att gå ut med information om det finns någon med covid-19 på enheten. Man har bland annat hänvisat till centrala riktlinjer om patientsekretess.

– Det är absurt. Man informerar ju om vattkoppor, löss och magsjuka. Jag förstår inte varför man göra annorlunda med coronaviruset, säger Anna Kollberg och fortsätter:

ANNONS

– Dessutom tycker jag det är fel att hävda sekretess för att skydda enskilda. Vi har inte krävt att få veta vem som är smittad, bara om smittan finns på förskolan. Då hade man kanske tänkt om och haft barnet hemma en vecka till.

BUF: ”Vill inte hänga ut enskilda”

Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsförvaltningen, tycker det är olyckligt om det uppfattas som att verksamheten försökt mörklägga smittan.

– Det sista jag vill är att folk tror att vi medvetet utsätter människor för fara. Så är det absolut inte, säger Pauline Broholm Lindberg.

– Våra direktiv har varit mycket tydliga: Vi har betraktat all sjukdom som potentiell covid-19. Elever eller personal med symptom ska inte vara i skolan.

Samtidigt vill man undvika spekulationer och en situation där enskilda hängs ut som smittspridare, berättar hon.

– Om det är få personer på en enhet och man säger att någon är sjuk så är det lätt att lista ut vem det är. En person som är sjuk skyddas av patientsekretessen, säger hon.

”Det är en allvarlig smitta”

Enligt föräldrarna så informerades personer i riskgrupp. Varför går man inte ut med samma information till alla? De lär ju få höra det ändå?

– Jag kan inte svara på hur personalen har agerat i det här fallet.

ANNONS

Har du förståelse för föräldrarnas synpunkter?

– Jag har jätteförståelse. Det här är en allvarlig smitta vi har att göra med och vi tar det på gigantiskt allvar.

Enligt Pauline Broholm Lindberg följer förvaltningen rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Halland. Förskolan och skolan är inte ”problemet” för smitta och smittspridning, menar hon.

– Barn är ingen riskgrupp och driver heller inte spridningen av den här smittan som de exempelvis gör vid magsjuka. Enligt smittskydd går det bra att vara i förskola och skola som tidigare fastän vi har en samhällssmitta. Hemma i familjen är risken större, säger hon.

Strategin kan komma att ändras när man nu går in i en fas med utökad provtagning tillägger hon.

Hallandsposten har utan resultat sökt förskolechefen.

ANNONS