Saknar information. Anna-Lena Karlsson, Marina Lundin och Maria Sturefelt är kritiska till hur kommunen hanterat Steningeskolans flytt till Plönninge.
Saknar information. Anna-Lena Karlsson, Marina Lundin och Maria Sturefelt är kritiska till hur kommunen hanterat Steningeskolans flytt till Plönninge.

Föräldrar kritiska till Steningeskolans flytt

Steningeskolans flytt till Plönninge välkomnas inte av alla berörda föräldrar. Några av dem har nu har valt att byta skola inför skolstarten. – Folk är rädda för att få en rasiststämpel, men det handlar inte om rasism utan om en generell oro för att man blandar så olika verksamheter på Plönninge, säger Marina Lundin.

ANNONS
|

Enligt Steningeskolans föräldraförening är det nu 5-6 familjer som har bestämt sig för att inte låta sina barn följa med till Plönninge.

– Det motsvarar tio procent av alla elever, så det är ganska mycket. Jag vet även barn som skulle följa med i Getingeskolans flytt som nu börjar i Haverdal i stället, berättar Anders Darelius, ordförande i Steningeskolans föräldraförening.

Orsakerna till att man inte vill att barnen ska gå på Plönninge är flera, men Anders tror att mycket grundar sig i en oro för att klasserna från Steninge och Getinge blir granne med kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS

– Oron kan vara helt ogrundad, men den har inte tagits på allvar av kommunen och då blir det såhär, säger han.

Marina Lundin, Maria Sturefelt och Anna-Lena Karlsson har alla haft barn på Steningeskolan och är kritiska till hur kommunen hanterat flytten till Plönninge.

– Dels fick vi veta väldigt sent att barnen skulle flyttas dit, dels har vi fått alldeles för lite information. Som svar på frågan om de boende på HVB-hemmet är traumatiserade fick vi veta att ingen av dem har någon diagnos. Vad innebär det? undrar Maria Sturefelt.

Deras kritik gäller också att den skolskjuts som erbjuds mellan Steninge och Plönninge bara går i anslutning till skoltiderna. Alla som har sina barn på fritids måste själva lämna och hämta.

– Vi har räknat ut att det handlar om två timmars extra körning om dagen för varje familj och att det motsvarar en kostnad på 2 500 kronor i månaden. Dessutom öppnar inte fritids förrän klockan halv 7, så många får svårt att hinna till jobbet i tid, säger Marina Lundin.

Marinas son kommer nu att börja ettan i Haverdal i stället, medan Maria och Anna-Lena ändå valt att ha kvar sina barn på Steningeskolan och alltså flytta med till Plönninge.

ANNONS

– Men det är enbart för att jag inte vill att min dotter ska behöva skiljas från sina kompisar, säger Anna-Lena Karlsson.

– Det värsta är nästan att det här splittrar både barn och föräldrar och att vi som lämnar betraktas som svikare. Risken är att politikerna nu kan skylla på att det är så få elever på Steningeskolan att det inte behövs någon ny skola, säger Marina Lundin.

ANNONS