Tänker anmäla. Mattias Bengtsson, Fredrik Jansson, Håkan Axelsson och Helen Jansson kräver att någon tar tag i problemen med Getingeskolan genast.
Tänker anmäla. Mattias Bengtsson, Fredrik Jansson, Håkan Axelsson och Helen Jansson kräver att någon tar tag i problemen med Getingeskolan genast.

Föräldraföreningen ska anmäla skolan

Problemen på Getingeskolan fortsätter. Inga tester har gjorts för att garantera kvaliteten på inomhusluften efter det senaste angreppet av svartmögel och det finns elever som blir sjuka av miljön. Nu förbereder föräldraföreningen en anmälan till Arbetsmiljöverket.

ANNONS
|

– Läget nu börjar kännas desperat. Vi är oroliga för både barn och lärare, mest för eleverna förstås. Vi vet ju inte vad som finns i luften, säger Mattias Andersson, representant för föräldraföreningen.

Ända sedan skolan öppnades igen efter den fuktskada och det svartmögelangrepp som upptäcktes alldeles vid skolstart har skolans föräldraförening kämpat för att få veta vilka undersökningar och inspektioner som egentligen gjorts för att säkerställa att luften och miljön i lokalerna är okej. Men enligt de svar man fått har egentligen ingenting utöver själva renoveringen gjorts.

– Det är beklämmande uppgifter vi fått fram. Enligt mejl från Patrick Kristensson, chef på Fastighetsförvaltningen har inga besiktningar gjorts innan skolan öppnades igen.

ANNONS

Ett stort problem, menar Mattias Andersson. Dels eftersom både föräldrar, lärare och elever känner oro för inomhusmiljön. Men också eftersom det fortfarande kommer rapporter om elever som mår riktigt dåligt så fort de kommer till skolan.

En pappa berättar till exempel att hans dotter drabbas av kraftig huvudvärk och ständigt återkommande luftvägsinfektioner så fort hon vistas i skolan. Under lov och ledigheter däremot är problemen som bortblåsta. Nu vill familjen knappt skicka henne till skolan längre.

– Det är ett stort dilemma för oss. Vi vet ju att det är viktigt att hon går i skolan, men samtidigt känns det helt fel att skicka henne till skolan när hon hela tiden blir sjuk, säger flickans pappa.

Just nu funderar föräldrarna på att flytta sin dotter till en annan skola, en åtgärd de egentligen inte vill ta till.

– Jag tycker att det här visar att man faktiskt måste göra något, säger han.

Men det här är inte det enda. Det kommer också allt fler rapporter om barn som haft astmatiska besvär som försvunnit när de bytt skola och en del föräldrar till de barn som flyttats till Plönningeskolan säger att deras barn är märkbart piggare på eftermiddagarna nu än tidigare. Dessutom har inomhustemperaturen på Getingeskolan redan varit nere på 12 grader efter en kall natt.

ANNONS

– Frågan är vad man ska göra nu. Det måste hända något. Så nu förbereder vi en anmälan till arbetsmiljöverket eftersom vi är oroliga för vad som finns i luften, säger Mattias Bengtsson.

HP har sökt förvaltningschef Pauline Broholm Lindberg under dagen men hon har inte gått att nå för en kommentar.

ANNONS