Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Johansson är förälder till en student på Sannarpgsymnasiet.
Carina Johansson är förälder till en student på Sannarpgsymnasiet.

Förälder missnöjd med studentlösningen: ”Man vill inte ens försöka”

På grund av corona hålls alla utspring hos de kommunala gymnasieskolorna klassvis utan anhöriga på plats.
Men när Carina Johansson såg hur nära föräldrarna på Kattegattgymnasiet fick komma undrar hon varför det verkar vara hårdare restriktioner på Sannarpsgymnasiet, där hennes dotter tar studenten.
– Det känns orättvist, säger Carina Johansson.

Sannarpsgymnasiets utspring hålls i år på baksidan av skolan, genom dörrar som går ut till en amfiteater. Avspärrningarna är gedigna, parkeringen på framsidan är avstängd och anhöriga hänvisas till att hämta upp eleverna vid Halmstad Arenas parkeringsplats, från vilken de inte alls kan se själva utspringet.

LÄS MER: Betygen flög i luften när studentfirandet drog i gång på Sannarp och Sture

Under måndagen när de första eleverna sprang ut på Kattegattgymnasiet stod anhöriga bara ett tiotalmeter bort på skolans parkeringsplats, från vilken de kunde se utspringet.

När Carina Johansson, som har en dotter som tar studenten på Sannarpsgymnasiet, fick se det tyckte hon att det var orättvist.

– Man sa att man skulle göra samma sak på alla kommunala skolor men det här känns inte rättvist, säger hon och fortsätter:

LÄS MER: Här springer årets första studenter ut i Halmstad

– De säger att det inte är möjligt att lösa, men det är jättestort utrymme på amfiteatern med en läktare som vi föräldrar hade kunnat sprida ut oss på. Men de ansvariga är inte alls villiga och säger att det inte går att genomföra på annat sätt. Men vi såg ju att det gick på Kattegatt.

Carina Johansson önskar att man hade gjort mer för eleverna som tar studenten i år.

– Det är deras största dag hittills i livet. De missar flakåkning och gemensamt utspring med det man hade kunnat göra bra är utspringet.

LÄS MER: En annorlunda studentvecka är i gång: ”Blev kul som det blev”

Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet, hänvisar till att olika skolor har olika förutsättningar.

– Alla skolor har en gemensam linje och vi försöker göra så gott vi kan men vi har olika fysiska förutsättningar, säger Ek.

Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpgsymnasiet. Bild: Jari Välitalo
Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpgsymnasiet. Bild: Jari Välitalo

Men Carina Johansson menar att Sannarp om något har bättre förutsättningar än övriga skolor.

– Det finns en hel läktare där man hade kunnat ha fem meter mellan föräldrarna. Vi har också sagt att vi hade kunnat ställa upp och spärra av med band men de vill inte en försöka – de vill bara motarbeta, säger hon.

Cecilia Ek svarar:

– Men vi kan fortfarande inte vara mer än 50 för då har vi svårt att säkerställa att det inte blir trängsel. Beslutet att inte ha publik på plats är ett gemensamt beslut fattat av förvaltningsledningen. Samtidigt har jag full respekt för alla tankar och åsikter och vi kommer utvärdera detta när det är över, men nu är vi mitt i det.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här