Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboende, uppger att det endast är ett fåtal av vård- och omsorgspersonalen som inte vill vaccinera sig. Bild: Lina Salomonsson/Roger Larsson/Arkiv
Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboende, uppger att det endast är ett fåtal av vård- och omsorgspersonalen som inte vill vaccinera sig. Bild: Lina Salomonsson/Roger Larsson/Arkiv

Fåtal vårdanställda vägrar vaccin på grund av rädsla

Rädsla och osäkerhet, men också det faktum att man haft covid-19, gör att en del av kommunens vård- och omsorgspersonal vägrar vaccinera sig.
– Vi kan inte tvinga någon, men min bild är att det endast är enstaka som inte vill. Vi försöker då informera om vikten av vaccin, säger Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för äldreboendena.

Alla som bor på äldreboende eller har hemtjänst och som har tackat ja har nu fått två doser vaccin. I mitten av februari kunde HP rapportera att det endast fanns ett fåtal covidfall på de kommunala äldreboendena och enligt Ana Maria Chrysoulakis har situationen därefter varit stabil.

LÄS MER: Enstaka covidfall kvar på äldreboende i Halmstad efter vaccinering

– Jag får rapporter från samtliga enhetschefer en gång i veckan som innehåller information om vaccination, smittspårning och om det finns någon smitta på boendet, men just nu, peppar, peppar, så har vi ingen smitta och det blir tredje veckan vi inte har någon smitta, säger hon.

Kan inte tvinga någon

Just nu pågår vaccinering av personalen som ska få sin första dos. Kommunen har dock ingen möjlighet att tvinga någon att ta vaccinet.

– I nuläget har vi inte tagit ställning till hur vi ska agera gentemot dem som eventuellt inte vill vaccinera sig. Vi har påbörjat en diskussion i förvaltningen, men har inte fattat något principiellt beslut i frågan. Vi avvaktar först och främst ett regionalt eller nationellt ställningstagande i denna fråga, säger förvaltningschef Sergio Garay.

Ana Maria Chrysoulakis tillägger att det inte heller går att omplacera en anställd som inte vill vaccinera sig i syfte att skydda de äldre.

– Vi kan inte omplacera, det blir inte okej heller. Vi försöker att via information berätta om vaccinet, varför det är bra att vaccinera sig och på så sätt försöka påverka.

Finns det något kommunalt boende där många anställda har vägrat vaccinera sig?

– Nej, det har jag inte hört något om. Hade det varit så hade enhetschefen reagerat och informerat mig.

Har ni någon bild över hur stor procentandel av personalen som har vaccinerat sig eller tänker göra det?

– Vi har ingen siffra än, men min bild är att merparten vaccinerar sig. Det är enstaka personer som inte vill. Det är ingen som säger rakt ut att de inte litar på vaccinet men det finns en viss rädsla och osäkerhet, en del tänker på bieffekterna av svininfluensavaccinet. Andra vill inte ta vaccinet nu utan vänta lite och säger att de redan har haft corona.

Skyddsutrustning fortsatt obligatoriskt

Ana Maria Chrysoulakis påpekar att oavsett vaccinering kommer det även framöver att vara obligatorisk för personalen att använda full skyddsutrustning och regionen tar också, via vårdcentralerna, beslut om att personalen bör göra snabbtester om det anses nödvändigt.

Rasmus Eliasson, ordförande i Kommunals sektion Vård och omsorg i Halmstad, uppger att fackförbundet inte har någon synpunkt på hur medlemmarna väljer att göra.

– Det är upp till var och en att bestämma om man vill vaccinera sig och ingenting som vi lägger oss i, säger han.

Han har inte heller märkt av någon stor rädsla eller osäkerhet kring vaccinet.

– Någon enstaka medlem har uttryckt oro men majoriteten har varit positiv.

LÄS MER: Vaccinationen i Halland blir inte klar förrän i augusti

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här