Fågelfesten i Grötvik fick oväntat besök

De östliga vindarna var till ornitologernas fördel när fågelfesten i Grötvik genomfördes i nytt digitalt format. Genom livesändningar kunde alla fågelfantaster ta del av den årliga ringmärkningen som inkluderade både Sveriges minsta fågel och ett oväntat besök från Sibirien.

ANNONS
|

Första lördagen i oktober har Halmstads Ornitologiska Förening tillsammans med Grötviks fågelstation sin traditionella fågelfest i Grötvik. Det brukar bjudas på uppvisning av ringmärkning, föredrag, guidning, fågelbingo och annat roligt. Festen brukar locka flera hundra deltagare, men i år sätter den pågående pandemin stopp för detta.

–Med tanke på pandemin så valde vi att inte köra något stort jippo. Det brukar annars dyka upp omkring 500–1000 personer. I år fick vi köra en light-version, förklarar Mattias Rundberg, grundaren av Grötviks fågelstation.

Dagen som startade tidigt för ornitologerna gav snabbt resultat. Vid halv 11-tiden på lördagsförmiddagen hade de redan hunnit med att ringmärka omkring 350 fåglar.

ANNONS

Överraskande fynd

–En av de första fåglarna som vi fångade idag var en tajgasångare, berättar Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads Ornitologiska Förening.

Tajgasångaren är en fågel som förbryllar många då den är hemmahörande i Sibirien. Arten ska egentligen övervintra nere i sydost Asien i Malaysia och Thailand, men varje höst flyger många tajasångare åt fel håll och dyker upp här hos oss.

–Vi vet inte vad det beror på. Just i år är det mycket tajgasångare i rörelse och det är sådana saker som fortfarande förbryllar oss. Efterhand genom att vi ringmärker och följer dem hoppas vi kunna lösa den här gåtan, förklarar Anders Wirdheim.

En annan besökare som också förbryllade sällskapet på Grötviks fågelstation var Kungsfågeln, Sveriges minsta fågel.

–I dag har vi ringmärkt omkring 200 kungsfåglar, annars ligger antalet på 86 stycken, berättar Anders Wirdheim och visar upp den lilla fågeln som endast väger runt 5 gram.

Digital nytolkning

Via Facebook har de idag livesänt från både ringmärkningen och fågelskådandet via både Halmstads Ornitologiska Förenings respektive Grötviks fältstations sidor.

–Vi har provat idag med att livesända på två olika kanaler. Det är första gången vi gör det men Mattias har testat det tidigare. Då blev det en sån succé, säger Anders Wirdheim och får medhåll från Mattias Rundberg:

ANNONS

–Det är helt otroligt för direkt man börjar sända så hoppar folk in och kikar!

ANNONS