Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre vårdplatser på sjukhusen i sommar

Semesterperioden är här. Men det saknas fortfarande sjuksköterskor i Hal-land, med ett tiotal färre vårdplatser än i fjol som följd. – I år blir det värre än förra året. Vi är oroliga för att patienterna ska drabbas, säger Camilla Henningsson, vice ord-förande för Vårdför-bundet i Halland.

Bristen på vikarierande sjuksköterskor i sommar är stor i hela landet. Lönerna är för låga och arbetsbelastningen för hög. Många sjuksköterskor väljer att jobba i exempelvis Norge i stället.

– Vi är så sent ute nu, så jag vågar påstå att vi inte kommer att få fler sjuksköterskor. Alla svenska sjukhus saknar nog sjuksköterskor. De räcker inte till, säger Mats Bunse, biträdande personalchef på Hallands sjukhus.

Konsekvensen blir att förra sommarens 498 vårdplatser bantas till 487 på regionens tre sjukhus. Nedskärningen sprids över olika avdelningar, men ortopeden i Varberg kommer till exempel att ha mindre resurser än vanligt.

– Vi klarade oss jättebra förra året. Denna sommar har vi mindre antal vårdplatser och mindre luft i systemet, men vi hoppas att vi ska klara oss, säger Lise-Lott Severinsson, verksamhetsutvecklare för sjukhusen.

Vad händer om ni inte klarar det?

– Då får vi använda oss av andra problemlösningar, exempelvis att transportera patienter till andra sjukhus. Men det händer även på vintern. Alla ska få vård, i första hand på närliggande sjukhus, men det kanske inte blir på Varbergs eller Halmstads sjukhus, säger Lise-Lott Severinsson.

Vårdförbundet kämpar för bättre löner och villkor för vårdpersonalen. Bland annat har man i vår skickat en rapport om läget till både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

Camilla Henningsson på facket menar att personalens arbetssituation är ohållbar. De egna sjukskrivningarna ökar i takt med oron för att något allvarligt misstag ska ske med patienterna.

– Sjukhusen kan inte år efter år acceptera att det blir värre och värre, och hoppas på att det löser sig och inget händer, säger hon.

Mats Bunse har i nuläget ingen klar bild över exakt hur mycket personal som saknas i Halland. I slutet av mars behövdes 45 sjuksköterskor och åtta barnmorskor.

En del luckor har kunnat fyllas med hjälp av en belöningsstege. Anställda som skjuter upp sin semester en eller flera veckor för att arbeta under sommaren får en bonus på upp till 30 000 kronor.

– Vi har också lockat in föräldralediga sjuksköterskor och en del pensionärer. Vi har även engagerat bemanningsföretag, annars hade vi inte klarat att lösa det, säger Mats Bunse.

Camilla Henningsson anser att det rör sig om paniklösningar och att sjukhusen i stället måste satsa på hög-re ingångslön och bättre löneutveckling.

– Vi försörjer ju Norge med arbetskraft nu och det måste Region Halland börja ta tag i. Man måste behålla personalen som finns. Det här blir inte bättre nästa år, säger hon.

Allvarligt. ”Sjukhusen kan inte år efter år acceptera att det blir värre och värre”, påpekar Camilla Henningsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Halland och anser att vårdpersonalens arbetssituation är ohållbar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!