Det går att konstatera att majoriteten av bröllopsfesterna planerade under sommaren har ställts in eller flyttats till nästa år. När det gäller vigslar blir många fortfarande av. Vissa satsar på ett mindre antal gäster eller viger sig i år men sparar festen till nästa sommar.
– Det är mer avbokningar än det är bokningar just nu, men många bokar om till ett nytt datum 2021, säger Johanna Petersson som är expeditionsansvarig i Halmstads församling.
Ställde in bröllopet på grund av corona
– Jag brukar ge rådet att det är lika bra att vänta ett år till. Många har bokat sin vigsel ett år i förväg och har redan allt klart, då hoppas man såklart in i det sista att det ska gå att hålla i år, säger Pia Essbjörn, kanslist vid S:t Olofs kapell i Tylösand.
Ett Halmstadpar som HP pratat med skulle gift sig i mitten av maj och hade planerat en stor fest på Magasinet vid Slottsmöllan. Bröllopet ställdes in och nu har paret preliminärbokat ett nytt datum i oktober men är beredda på att även det kan komma att flyttas.
– Vi tog beslutet relativt tidigt i samband med att det kom rekommendationer om folksamlingar. Vi valde att inte gå och hoppas in i det sista och ville ge våra gäster ett tidigt besked, säger den blivande brudgummen som inte vill ställa upp med namn och bild.
Enkelt beslut att skjuta upp bröllopet
Han berättar att det var ett relativt enkelt beslut att skjuta på bröllopet och att det aldrig var något alternativ att dra ner på antalet gäster och fira med en mindre fest.
– Nej inte över huvud taget, vi har planerat ett relativt stort bröllop med 120 gäster, då vill vi inte göra något annat, säger han.
Hur känns det att behöva vänta på att bli man och fru?
– Jag tänker att om vi har varit ogifta i 20 år så kan vi klara ett år till. Barnen får stå ut med att vara oäktingar ett tag till, skrattar han.
Så ser det ut på bröllopsfronten i Halmstad

Fjelldalens slott
– Tyvärr väljer de flesta att boka om till nästa sommar. Det är jättefint med vinterbröllop men det är inte så många som vill ha det, säger Ann von Segervaden som driver Fjelldalens slott.
I nuläget har Fjelldalens slott ovanligt många bokningar inför nästa bröllopssäsong jämfört med vad de brukar ha vid denna tiden på året. Till stor del beror det på att årets bröllopsfester har bokats om. Vanligtvis arrangeras bara bröllop på helger men nu har man börjat boka in fester även på onsdagar.
– Jag tror det kommer bli fullbokat lite tidigare i år än vad det normalt blir, det får vi hoppas om inte annat.

Halmstads församling
– Många som bokar av har gäster från utlandet eller äldre gäster som inte hade kunnat komma. Det går inte att slå på stort nu, säger Johanna Petersson, expeditionsansvarig i Halmstads församling.
Vanligtvis bokar många sin kyrkliga vigsel under sommaren eller hösten året innan, men i år har församlingen ovanligt många bokningar inför nästa sommar jämfört vad de brukar ha vid denna tiden.
– Vi har ett stort utbud av vigseldatum och brukar inte ha fullt varje helg hela sommaren. Men visst kommer utbudet minska nu med många bokningar inför nästa år.

Magasinet på Slottsmöllan
– Det hade inte gått att genomföra ett bröllop som läget ser ut idag. Även om 50-gränsen inte gäller restauranger är det mycket med servicen, dansen och baren som inte hade fungerat, säger han.
Bokningsläget inför nästa år ser ut som det normalt gör ett år i förväg men Rickard Maasing räknar med att fler bokningar börjar trilla in under hösten.

Rådhuset
– Det är lika många som bokar som bokar av, så det är många som vill gifta sig. En del har uppgett att de bokar av för att det är tråkigt att de inte kan ha så många gäster och väljer att senarelägga det, säger Angelica Bonnevier som är kommunvägledare.

Svarta Örnshuset
– Inför sommaren såg det jättebra ut, helt fantastiskt. Nu har vi bara enstaka bokningar kvar, säger krögare Daniel Pettersson.
Majoriteten av brudparen som bokat av har inte bokat ett nytt datum nästa år men Daniel tror att de flesta kommer återkomma. Vanligtvis tar Svarta Örnshuset emot bokningar från ett år i förväg och just nu ser bokningsläget ut som det normalt gör inför nästkommande säsong. Men om avbokade bröllop planeras till nästa år tror han det snabbt kan bli fullbokat.
– Det kommer kanske köra ihop sig lite om alla ska boka om till nästa år. Alla kan inte flytta fram för då kan jag inte ta in några nya sällskap, jag har redan fått bröllopsförfrågningar inför nästa år av nya par.

S:t Olofs kapell
– Inför sommaren var det i stort sett fullbokat. Vi hade ett 40-tal planerade vigslar från maj till september. Vi kan ha mellan två och tre vigslar på en lördag, säger Pia Essbjörn, kanslist på kapellet.
De som planerar vigslar med mindre antal gäster väljer ofta att boka om till ett datum senare i år i hopp om att det ska gå att genomföra medan de med större sällskap bokar ett nytt datum nästa sommar. Föreningen bakom S:t Olofs kapell har nu börjat erbjuda att hålla vigslar utomhus.
Kapellet tar ofta emot bokningar mellan ett år och ett halvår i förväg. Nu är redan många datum under nästa sommar uppbokade av brudpar som fått flytta sin vigsel.
– Jag har kommit mycket längre i bokningarna i år eftersom vi fått flytta många vigslar. Det kommer finnas mindre plats till de som vill gifta sig nästa år.
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!