Färre resenärer på Hallandstrafikens tåg i coronas spår

Antalet resenärer på Hallandstrafikens tåg har minskat kraftigt det senaste dygnet. Rädsla för att smittas av coronaviruset får många tågpendlare att välja andra färdmedel. Om resandet fortsätter att minska kan tåg och bussar komma att ställas in.

ANNONS
|

Hallandstrafiken har märkt en kraftig minskning av resenärer på sina tåg det senaste dygnet.

– Vi har inga siffror, men det är vår känsla och det är de rapporterna vi får av tågpersonalen, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken.

Han säger att det finns en tydlig misstanke om att coronaviruset har en stark påverkan på resandet. Rädslan att smittas ombord på tåget får många pendlare att välja andra färdmedel.

Tåg kan ställas in

I värsta fall kan Hallandstrafiken komma att ställa in tåg och bussar om resandet fortsätter att minska.

– Om det visar sig att resandet fortsätter att minska på grund av corona så måste vi kanske omdisponera våra resurser så att det inte går en massa tomma bussar och tåg, säger Peter Gyllander.

ANNONS

Inga munskydd

En läsare har berättat för tidningen om personal som bar plasthandskar ombord på ett tåg på fredagsmorgonen. Peter Gyllander vill varken bekräfta eller dementera den uppgiften.

– Svarta skinnhandskar okej att använda, de ingår i uniformen. Vi är noga med att följa de direktiv och rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskydd Halland, men vi vill inte bidra till att piska upp en stämning som inte stämmer överens med verkligheten, säger han.

I förra veckan nåddes Hallandstrafiken av uppgifter från en resenär som sa sig ha sett en tågvärd med munskydd. Det visade sig dock vara felaktigt.

– Munskydd är inte acceptabelt och inte tillåtet med de förutsättningar som råder nu.

ANNONS