Efter ett år med restriktioner och inställda blåskontroller konstaterar polisen att mellan 10 och 20 procent av antalet förare som avslöjas med att köra påverkade kommit undan.
Efter ett år med restriktioner och inställda blåskontroller konstaterar polisen att mellan 10 och 20 procent av antalet förare som avslöjas med att köra påverkade kommit undan. Bild: Gunnar Lundmark, Fredrik Sandberg/TT

Färre rattfyllerister avslöjades när polisen ställde in blåskontrollerna

Hittills i år har polisen i Halmstad avslöjat 198 rattfyllerister. Siffran kunde vara närmare 20 procent högre – men utan de stora trafikkontrollerna slinker så många igenom nätet.

ANNONS
|

Efter ett år med munskydd, handsprit och avståndstagande har polisen i stället fått fokusera på att avslöja påverkade bilister på andra sätt. Det arbetet har rullat på i stort sett oförändrat.

Fram till den 1 december hade polisen i Halmstad tagit 198 personer som misstänks för rattfylleri, grovt rattfylleri eller rattfylleri under påverkan av narkotika. De flesta av dem är misstänkta för att ha kört och samtidigt vara påverkade av narkotika – 127 personer.

– De fasta kontrollerna utgör mellan 10 och 20 procent av alla de vi tar som misstänks för rattfylleri, säger Hans Quant, som är chef för trafikgrupp 3, Halland, hos polisen i Region Väst.

ANNONS

Utandningsluft

I samband med coronautbrottet i våras beslutade Polismyndigheten att man skulle låta bli att göra rutinmässiga utandningsprover på trafikanter. Smittrisken bedömdes vara för hög.

Det ledde till att alla stora trafikkontroller längs vägarna ställdes in. Det är kontroller där så många förare som möjligt vinkas in utan att det föreligger någon särskild misstanke.

– Vi fick restriktionerna tidigt. Det handlar ju mycket om utandningsluft och det gjorde att vi ställde in alla rutinmässiga blåskontroller. Vi har inte genomfört några sådana på hela året. I stället har vi fått jobba med de trafikanter som vi fattar misstanke mot på andra sätt, säger Hans Quant.

”Ofta ganska lite påverkade”

Förändringen har inneburit att antalet blåsprov som trafikpoliserna i Halland gjort under året sjunkit till ungefär en tiondel mot ett normalår.

– Det är under tio procent av dem som blåser i de stora kontrollerna som är påverkade. De vi tar i de kontrollerna är oftast ganska lite påverkade, det är mest dagen-efterkörningar och sådana som chansar. Det är inte i de kontrollerna som vi hittar de som är mest påverkade, fortsätter Hans Quant och reflekterar:

– Dessutom är det så att för många av dem som blåser positivt på gatan blir provet negativt när vi kommer in och de blåser i bevisinstrumentet. Många hamnar under 0,2-promillegränsen. Men med tanke på att vi gör ett antal 100 000 blåsprover i landet under ett år så förstår man att vi missar rätt mycket nu.

ANNONS

Inre spaning ger resultat

I stället för att stillasittande bara vänta på att pandemin ska gå över har trafikpoliserna sett till att allt mer arbeta med inre spaning, det innebär bland att gamla tips som tidigare kanske inte hunnits med i samma utsträckning blivit avbetade.

– Vi får rätt mycket information och tips. Det är jättebra. Allmänheten är vår bästa hjälp.

Polisen har ännu ingen uppfattning om när de stora blåskontrollerna kan återupptas.

– Jag skulle tro att vi kan gå igång igen när vaccinationerna kommit igång rejält. Det tas säkert nya beslut efter årsskiftet, skulle jag tro, säger Hans Quant och beskriver att grundtanken med de stora kontrollerna i första hand inte är att avslöja, utan att avskräcka.

”Bryta missbruk”

– Det räcker att folk ser att vi är ute och har kontroller. Det sprider sig. Men det är klart att det är ett problem att vi inte tar de här rattfylleristerna när vi inte har kontrollerna. Allting syftar ju till färre döda och skadade i trafiken. De vi missar skulle ha åkt dit, det kan bryta ett missbruk, förändra personens liv. Det har jag varit med om flera gånger, säger Hans Quant.

Rattfyllerier 2020 1/1-1/12

Halmstad 198, varav 127 under påverkan av narkotika

Laholm 104, varav 72 under påverkan av narkotika

Hylte 34, varav 22 under påverkan av narkotika

ANNONS