Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Färre råttor och fiskmåsar med ”smarta” papperskorgar

De nya smarta papperskorgarna rymmer mer, skickar sms till kommunen när de behöver tömmas och håller råttor och fiskmåsar ute. Till hösten placeras de ut i Halmstad.

Den exakta placeringen är inte klar, men de flesta av de 25 smarta papperskorgarna kommer att placeras i Halmstad centrum. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Papperskorgarna är inkapslade, vilket hindrar råttor från att ta sig in och fiskmåsar, kajor och andra fåglar från att dra ut matrester och skräp. Behållarna i de smarta papperskorgarna rymmer fem gånger mer än ”vanliga” papperskorgar och behöver inte tömmas lika ofta eftersom de komprimerar avfallet med hjälp av solceller. När de är fulla skickas ett sms till personalen att de behöver tömmas.

Anneli Johansson, enhetschef på avdelningen infrastruktur vid teknik- och fritidsförvaltningen tror dock inte att fler papperskorgar är lösningen på nedskräpningen i kommunen.

”Det är en attitydfråga, att ändra beteenden. Men fler smarta papperskorgar som ersätter äldre modeller som är dyra att underhålla bidrar förhoppningsvis till en renare stadsmiljö”, säger hon i pressmeddelandet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här