Ulf Boberg (arkivbild) berättar att kommunen ett vanligt år får in cirka 27 miljoner kronor i parkeringsintäkter via automater, appar och abonnemang. Parkeringsböter är exkluderat.
Ulf Boberg (arkivbild) berättar att kommunen ett vanligt år får in cirka 27 miljoner kronor i parkeringsintäkter via automater, appar och abonnemang. Parkeringsböter är exkluderat. Bild: HP/Arkiv/Montage

Färre parkerar i stan under corona - men Halmstads kommun fick ändå in mer intäkter

Ett vanligt år drar kommunen in ungefär 27 miljoner kronor i parkeringsintäkter. Under pandemiåret 2020 var det färre som tog sig in till stan för att parkera – men Halmstads kommun fick ändå in 28 miljoner kronor. Siffrorna har en logisk förklaring – kommunen höjde parkeringsavgifterna i april.

ANNONS
|

– Enligt kalkylen skulle vi i och med de höjda taxorna fått in fem miljoner kronor mer än tidigare år. Det har legat ganska jämt på runt 27 miljoner kronor de senaste åren. Nu blev det bara en miljon mer, säger Ulf Boberg, trafikingenjör på Halmstads kommun.

I andra delar av landet har kommuner sett en drastisk minskning av parkeringsintäkter 2020. Ulf Boberg är övertygad om att vi utan höjningen av parkeringstaxan, som trädde i kraft i april, skulle sett samma coronaeffekt i Halmstad.

– Exakt hur stort tapp det skulle blivit är svårt att gissa. Men att det varit mindre bilar i stan, det har man kunnat se med blotta ögat.

ANNONS

Påverkar det något att det inte blev så mycket intäkter som man trodde?

– Nej, vi har inte taxan som en inkomstkälla. Taxan är till för att styra trafiken.

Halmstad kommuns taktik för att styra om trafiken beskriver Ulf Boberg så här:

– Vi ville med höjningen få in fler människor till stan. Vi såg att bilar stod parkerade länge i innerstan. Det tydde på att det kanske inte var kunder. Vi ville få lite bättre ruljans genom att höja taxan.

Innan höjningen i april hade parkeringstaxan varit densamma sedan 2010 - 3, 6 och 12 kronor beroende på vilken zon man stod parkerad i. Nu är det i stället 4, 8 och 16 kronor som gäller.

LÄS MER:P-avgiften höjs i förslag – allra mest för elfordon

ANNONS