Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM  2016-02-02Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 2016-02-02Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Färre blir utan studiebidrag – bortsett från elever i Halmstad

Andelen gymnasieelever som riskerar att mista sina studiebidrag på grund av frånvaro ökar i Halmstad. Detta går på tvärs mot resten av landet, där omställningen till distansstudier i coronapandemins fotspår har lett till minskad frånvaron bland eleverna.

Omställningen till distansstudier i mars är en bidragande faktor till att frånvaron minskat på landets gymnasieskolor enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).

– Under perioden april till juni så är det ungefär 40 procent färre gymnasieelever som fått indraget studiebidrag jämfört med samma period föregående år, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.

Även om frånvaron minskat så skiljer det sig åt när det kommer till regional nivå.

För gymnasieeleverna i Halmstad har andelen med indraget studiebidrag ökat från 6,5 procent läsåret 2017/2018 till 7,1 procent läsåret 2019/2020.

Maria Melander är gymnasiechef för Sturegymnasiet och samarbetar med de andra kommunala gymnasieskolorna i Halmstad. Där har man dock sett att närvaron ökat då undervisningen ställdes om till att bli på distans. Hur det ser ut på de fristående gymnasieskolorna i Halmstad har hon ingen uppfattning om.

– Det är svårt att dra slutsatser för hela läsåret men vad jag kan bedöma har närvaron har ökat sedan mars i år men tittar man innan dess var närvaron lägre. Det beror både på fjärrundervisningen och på att vi är duktiga på att rapportera. Då syns ju även frånvaron.

Att rapporteringen skiljer sig åt när det gäller frånvaro är Peter Engberg, analytiker på CSN, medveten om.

– Vi vet att det förekommer skillnader i inrapporterad frånvaro i olika delar av landet, men varför det finns regionala skillnader har vi ingen kunskap om. Vi ger riktlinjer om när frånvaro ska rapporteras, med det är skolorna som gör bedömningen, säger han.

Läsåret 20/21 Antal med studiemedel Indraget studiemedel

Falkenberg 1280 98 7,7%

Halmstad 3977 282 7,1%

Hylte 91 3 3,3%

Kungsbacka 3405 163 4,8%

Laholm 500 22 4,4%

Varberg 2464 155 6,3%

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här