Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Färgstarka textilmönster lyser upp Österbro

Österbro är först ut att få en ny, färgglad ljusinstallation. Mönstren som lyser upp gångbanan är hämtade från halländsk textiltradition. Häromdagen tändes de första lamporna.

Om du har promenerat på Österbro det senaste dygnet har du sannolikt lagt märke till de färgglada blommor som projiceras på bron. Ljusinstallationen är den första av flera – allt som allt ska fyra av Halmstads centrala broar piffas upp.

Belysningsprojektet görs inom ramen för arbetet med Kulturstråk Nissan.

– Det här är ett sätt för oss att dels öka belysningen i centrala Halmstad för ökad trygghet, och dels erbjuda en unik kulturupplevelse, berättar Martina Pihl Fritsi, projektledare på Halmstads kommun.

Mönstren som ska projiceras på broarna i stan är hämtade från halländsk textiltradition. På Österbro, där lamporna tändes häromdagen, är det yllebroderi på brudkuddar som gäller. Traditionen var vanlig på 1700- och 1800-talet i bland annat Halland. Kuddarna syddes av kvinnor inför framtida bröllop.

– Mönstren är faktiskt tagna från originalbroderier som finns i Region Hallands arkiv. De har en slöjdavdelning där halländsk textil finns bevarad, säger Martina Pihl Fritsi.

Andra mönster som Halmstadborna kan räkna med att få uppleva är: binge på Slottsbron, opphämta på Gamletullsbron och korsstygn på Järnvägsbron.

Belysningsprojektet sker i etapper, berättar Martina Pihl Fritsi. Hon avslöjar också att det finns planer på att inkludera Wrangelsbron i projektet.

I budgeten för 2018 avsattes en miljon kronor till gestaltningen av Kulturstråk Nissan. Syftet är att utveckla och ge liv åt området runt Nissan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!