Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tingsrätten tror inte på 27-åringens förklaring och dömer honom till ett år och två månaders fängelse för försök till våldtäkt och hemfridsbrott.
Tingsrätten tror inte på 27-åringens förklaring och dömer honom till ett år och två månaders fängelse för försök till våldtäkt och hemfridsbrott.

Fängelse för man som smög in och försökte våldta sovande kvinna

Förklaringarna till hur allt kunde hända är så märkliga att 27-åringens version helt läggs åt sidan. Rent påhitt, helt enkelt. I stället döms han till ett år och två månader för våldtäktsförsöket.

Kvinnan som blev 27-åringens offer blev så chockad och allvarligt skrämd att hon långt efteråt fortfarande har svåra besvär. Hon vaknade en natt, i en väninnas soffa av att en vilt främmande, halvnaken man slickade henne i ansiktet.

Han hade sina händer på hennes bröst och ena höft och var, som tingsrätten sammanfattar det, ytterst nära läget där våldtäkten hade fullbordats.

Nu döms han i stället för försök till våldtäkt och hemfridsbrott. Utredningen i målet visar att 27-åringen av allt att döma lyckats ta sig in i lägenheten där de två kvinnorna sov, klä av sig byxor och sina kalsonger och sedan börjat kyssa och ta på den ena av kvinnorna.

När hon vaknade skrek hon till och lyckades sedan få ut 27-åringen ur lägenheten. Men hans byxor låg kvar innanför dörren. Hon väckte väninnan och de slog larm till polisen.

När patrullen kom till platsen i centrala Halmstad stod 27-åringen klädd i tröja och kalsonger och väntade. Kvinnorna i lägenheten misstänker att han var påverkad av något och polispatrullen kunde känna att han luktade alkohol.

”Ytterst trovärdiga”

Tingsrätten fick ta del av två vitt skilda historier om vad som hände under natten. 27-åringen hävdar att han var på väg efter en kväll på krogen hem när och kvinnan fick kontakt. Han säger att hon stod utanför huset och rastade väninnans katter och passade på att bjuda upp honom i lägenheten.

Han trodde att han skulle få sova över, bredvid henne på soffan, och uppgav för rätten att han bara kysste henne, när hon plötsligt skrek till och ville köra ut honom. Under förhandlingen nämndes funderingar på om kvinnan som blev hans offer kunde ha gått i sömnen och utan sin egen vetskap ha gått ut på gatan och bjudit in honom. Men även det avfärdar rätten i domen mot mannen.

I stället är tingsrätten mycket tydlig i redogörelsen kring vilka detaljer i målet det är som gör att man helt väljer att lita på de båda kvinnornas vittnesmål. Rätten konstaterar till och med att målsägandens berättelse är: ”mycket, mycket övertygande och att både hon och väninnan: ”...har med koncentrerad eftertänksamhet övervägt svaren på de frågor som de har fått.”

Intrycken summeras med omdömet: ”målsägandena är ytterst trovärdiga.”

Skadestånd

Tingsrätten slår också fast att det var fara för brottets fullbordan och fäller 27-åringen för brottet. Rätten konstaterar också att man ser försvårande på att mannen trängt sig in hos sovande personer och försökt våldta en av dem.

Utöver fängelsestraffet döms 27-åringen att betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till den ena kvinnan och drygt 7 000 kronor till den andra kvinnan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här