Pistolen männen hotade med visare sig senare vara en soft air gun.
Pistolen männen hotade med visare sig senare vara en soft air gun. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Fängelse för män inblandade i utpressningsförsök med pistol

Alla tre männen nekar till att de skulle ha besökt en man i hans bostad för att driva in pengar genom pistolhot. Men då de unga männen kunde gripas i närheten av bostaden bara minuter efter hembesöket döms de nu i tingsrätten. Två av männen döms till fängelse.

ANNONS
|

Utpressningsförsöken, som handlade om att driva in en knarkskuld som målsägandes bror ådragit sig, sträcker sig tillbaka till 2018. Men hoten kulminerade i vintras när de tre unga männen vid två tillfällen besökte målsägande i hans lägenhet.

Utrustade med en pistol, som senare visade sig vara en soft air gun, sa de att mannen skulle bli av med benet om de inte fick sina pengar.

Vid den andra gången de tog sig in i lägenheten tvingade de mannen att logga in på sin internetbank. När det visade sig att han inte hade så mycket pengar såg de sig om i lägenheten efter värdesaker de kunde plocka med sig.

ANNONS

Mannen larmade polisen direkt när männen lämnade och de greps i närområdet. Samtliga nekar, men att de greps så kort efter händelsen, när målsägande fortfarande kunde se gärningsmännen från sitt fönster, samt att en av männen hade en luftpistol, ansåg tingsrätten vara tillräcklig bevisning.

Målsägande har dessutom pekat ut männen genom bilder och nationellt forensiskt centrum har hittat likheter mellan skorna en av männen hade på sig och skoavtryck som fanns i lägenheten.

Därför döms alla tre männen. Den yngste av dem, som är 18 år, döms till skyddstillsyn och 160 timmar samhällstjänst. De andra, båda 20 år gamla, döms till fängelse i tolv respektive fjorton månader.

ANNONS