Före detta Halmstadbon Charlotte Gormley, längst till höger, befinner sig mitt i det nya coronaviruset med sin familj. På bilden syns även maken Colm och barnen Sam, Maja och Hannah.
Före detta Halmstadbon Charlotte Gormley, längst till höger, befinner sig mitt i det nya coronaviruset med sin familj. På bilden syns även maken Colm och barnen Sam, Maja och Hannah. Bild: privat

Förre Halmstadbon mitt i nya coronaviruset

Stängda affärer, igenbommade restauranger och endast träffa en person åt gången utomhus. Det har blivit den nya vardagen för tidigare Halmstadbon Charlotte Gormley som sedan några år är bosatt i Storbritannien. - Det är mentalt jobbigt, säger hon.

ANNONS
|

I Storbritannien har den nya varianten av coronaviruset tvingat fram hårdare restriktioner i landet. Flera länder har efter det beslutat sig för att införa inreseförbud från Storbritannien för att minska risken för att viruset sprids, där i bland Sverige. Charlotte Gormley har följt utvecklingen på väldigt nära håll. Hon växte upp i Harplinge men är sedan flera år tillbaka bosatt med sin familj i Kent, tre mil sydost om London.

– Det var här de upptäckte den nya muterade varianten av coronaviruset så vi har de absolut hårdaste restriktionerna i landet. Det är bara mataffärerna som är öppna annars är allt stängt. Restaurangerna har inte varit öppna på flera månader, säger hon.

ANNONS

Tror det är värst för ungdomarna

De strängare restriktionerna innebär också att man bara får träffas utomhus och en person åt gången. Charlotte berättar att det är mentalt jobbigt men tror att det är ännu jobbigare för ungdomarna.

– De har inte kunnat vara hos sina kompisar på hela hösten. Jag har tre tonårsbarn så de har iallafall varandra men det är ju inte meningen att de ska spendera flera månader med att bara träffa sina föräldrar. Det är ju en tid som inte kommer tillbaka, säger hon.

Inget julfirande i Sverige

Julfirandet påverkas så klart också av det rådande läget. Charlotte berättar att de brukar växla mellan att fira julen hos hennes familj i Sverige och hennes makes familj på Irland. I år var tanken att fira i Sverige men den senaste tidens ökade smittspridning gör att de istället beslutat sig för att stanna hemma. Detta trots att hon som svensk medborgare inte berörs av inreseförbudet.

– Jag hade kollat på flyg för att åka hem till Sverige och verkligen hoppats in i det sista att det skulle kunna gå. Men ju närmre jul vi kom så kom vi fram till att det inte var värt risken. Det är en stor besvikelse att inte få spendera julen tillsammans med mina föräldrar, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Man känner sig ännu längre hemifrån när det händer såna här grejer och man längtar hem på ett helt annat sätt.

Istället blir det en jul i Kent tillsammans med maken Colm och barnen där svensk julmat står på menyn.

– Det blir säkert mysigt men det blev inte som man tänkt sig, avslutar hon.

ANNONS