Trots att många aktiviteter och kurser ställs in på grund av coronaläget kommer föreningar och studieförbund ändå att få sina bidrag.
Trots att många aktiviteter och kurser ställs in på grund av coronaläget kommer föreningar och studieförbund ändå att få sina bidrag. Bild: HP/Arkiv

Föreningar får bidrag trots uteblivna aktiviteter

Aktivitet efter aktivitet ställs in på grund av coronapandemin. Två nämnder har hittills beslutat att föreningarna ändå får sina bidrag. Nu gör hemvårds- och kulturnämnden samma sak.

ANNONS
|

På sitt senaste möte beslutade hemvårdsnämnden att fördela drygt en halv miljon kronor i bidrag till sammanlagt 39 föreningar. Bidraget baseras på antalet medlemmar och denna gång ligger utbetalningarna från 1 100 kronor och upp till närmare 75 400 kronor.

Tanken är att bidraget ska användas till olika typer av aktiviteter som anordnas för medlemmarna. Med rådande coronasituation ställs dock de flesta in.

– Vi har ändå beslutat att vi kör ut föreningsbidraget som vanligt i år trots att man inte har så många aktiviteter, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande.

Inte heller studieförbundens bidrag ska påverkas av coronaläget enligt beslut i kulturnämnden. Politikerna anser inte att det faktum att förbunden redovisar färre studietimmar och deltagare ska ha någon betydelse för bidragets storlek vare sig i år eller nästa år.

ANNONS

Förslaget att låta studieförbunden få behålla sina bidrag kom från Hallands bildningsförbund som i en skrivelse påpekat att verksamheterna, så långt det är möjligt, försöker ställa om i stället för ställa in. Trots det kan mycket inte genomföras och förbunden har märkt av stora inkomstbortfall.

Kulturnämnden var enig i sitt beslut.

”Det känns jättebra att stödet till studieförbunden baseras på en beräkningsmodell på flera år. Då kommer inte coronapandemins påverkan spela så stor roll för anslagen. Bildning är viktigt ur så många vinklar, inte minst för vår demokrati”, meddelar ordförande Anna Ginstmark i ett pressmeddelande.

Som HP tidigare berättat har både socialnämnden och teknik- och fritidsnämnden fattat liknande beslut.

LÄS MER HÄR:

ANNONS