Följ med på en tura till Århus

Under hela 2019 har det jobbats intensivt med att förbereda Grenåfärjans återkomst till Halmstad. Premiären blir den 1 februari 2020, men HP kan redan nu bjuda på en försmak av vad som väntar. Följ med på en färjetur med Stena Nautica och få koll på vad Århus kan erbjuda!

ANNONS
|

När Stena Line gjorde en undersökning bland 400 av Hallandspostens läsare visade det sig att hela 93 procent kände till att att det kommer en ny färjelinje mellan Halmstad och Grenå, men att 70 procent inte visste så mycket om själva resmålet.

Det är framför allt Århus, Danmarks näst största stad, som är tänkt att agera dragplåster för sydhallänningarna, tillsammans med Grenå och området däromkring.

– Vi vill förstås göra båtresan så trevlig som möjlig, men tror inte att det är själva färjan som kommer att locka resenärer. Vi är mer den mobila bron mellan två attraktiva destinationer, konstaterar Tony Michaelsen, Stena Lines linjechef.

ANNONS

Läs mer: Halmstad gör sig redo för färjans återkomst

Ingen partybåt men ”gott häng”

Med tanke på att båtresan kommer att ta 4 timmar och 35 minuter, tio minuter längre än från Varberg, är färjeupplevelsen förstås inte oväsentlig. När HP åker den gamla linjen mellan Varberg och Grenå visar befälhavaren Jan-Eric Alcén och besättningen stolt upp sitt fartyg, från maskinrummet till kommandobryggan. Det är också kapten Alcén som kommer att stå vid rodret under premiärturen från Halmstad.

– Grenåfärjan är ju inte en partybåt med dans och shower, men vi erbjuder ett gott häng och en behaglig resa. Det räcker ganska långt med det här, säger han och slår ut med armarna mot soluppgången och havsutsikten utanför fönstren.

Fartyget Stena Nautica är drygt 30 år gammalt och har även tidigare trafikerat Halmstad-Grenå, då under namnet Lion King. Jan-Eric beskriver dock målande den "make-over" hon genomgått de senaste åren.

– 2015 gjorde vi om hela passagerardäcket och byggde bland annat ut bordershopen och skapade en ny ”frontview”. Vi kommer även att göra en hel del innan flytten till Halmstad. I caféet blir det görspännande grejer med ljusskyltar och nya möbler och även restaurangen får ett nytt ytskikt och nya möbler.

Räknar med fler passagerare än tidigare

Om man tröttnar på utsikten finns, förutom restaurang och café, en biograf, lekrum för barnen, en liten spelhall, hytter och vilstolar. Sommartid öppnas även ett café längst fram i fören och en bar på soldäck.

ANNONS

– Under lågsäsong är det ju frakten och lastbilarna som dominerar, men vi räknar med många fler passagerare efter flytten till Halmstad. Tidigare har vi legat stilla i Grenå under helgen, men nu sätter vi in en avgång från Halmstad klockan på 8 på lördagmorgonen som vi tror mycket på, berättar Jan-Erik Alcén.

För den som färdas med bil kommer det att finnas uppställningsplatser och en terminal i Kattegatthamnen i Halmstad, medan "fotresenärer" checkar in redan på tågstationen och därefter bussas ut till färjan.

Läs mer: Stena Line tror på färjefeber

Inledningsvis kommer det bara att gå en båt på linjen, med två avgångar i vardera riktning per dygn. Ankomsten till Grenå blir då antingen klockan 11:55 eller 00:20.

Men vad ska man då hitta på när man väl är framme? En som gärna svarar på den frågan är Pia Lange Christensen. Hon är vd för Visit Aarhus, som kan beskrivas som Midtjyllands motsvarighet till Destination Halmstad, och fullkomligt sprudlar av entusiasm inför den nya färjeförbindelsen:

– Vi känner det som att vi ska få nya grannar och det är så spännande! Vår region omfattar åtta kommuner, med Århus som nav, och har cirka 800 000 invånare. Utöver Århus så är även Randers och Ebeltoft väldigt trevliga städer. Och jag lovar att man inte kommer att ha tråkigt hos oss, säger hon.

ANNONS

Hemsida bjuder på många tips

Hennes första tips är att gå in Visitaarhus hemsida och "gå amok". Sidan är uppbyggd så att man kan få rekommendationer utifrån om man exempelvis reser med en kompis, sin mamma, som singel eller med barn.

– 2017, när Århus var Europas kulturhuvudstad, så var det många nationaliteter som fick upp ögonen för oss, men svenskarna har liksom hållit sig till Helsingör och Köpenhamn. För livsnjutare är Århus en perfekt stad, men många möjligheter till mat, nöjen och shopping. Vi har allt från street food-marknader till Michelinkrogar, säger Pia Lange Christensen och tipsar om det stråk av restauranger som ligger utmed Åboulevarden.

Gamla stan och konstmuseum populära besöksmål

För den som vill hinna med mycket under sin vistelse på den danska sidan rekommenderar hon att införskaffa ett Århuskort, som ger fritt inträde till mängder av museer och attraktioner i regionen.

– En av de saker som man inte får missa är ett besök i ”den gamle by” (gamla stan) i Århus. Just nu är där julmarknad, men där händer massor av saker året runt.

För den kultur- och historieintresserade tipsar Pia Lange Christensen om konstmuseet ARoS med en spektakulär regnbågsfärgad glascirkel på taket där man har panoramautsikt över staden, och historiska museet Moesgaard som fått två stjärnor i Michelins attraktionsguide.

ANNONS

Lockar med tivoli, nöjespark och hajar

Som ett alternativ till besök på Liseberg eller Köpenhamns tivoli finns Tivoli Friheden i centrala Århus och Djurs Sommerland, som är Nordens största nöjespark och beläget bara en halvtimmes bilväg från Grenå.

Alldeles intill färjeläget i Grenå ligger också Kattegatcentret med hajar och 250 andra havsdjur.

– Vi har förstått det som att svenskar är intresserade av natur och aktiv fritid och kan locka med cykelleder, vandringsleder och kanotmöjligheter. På Djursland finns också nationalparken Mols Bjerge, Ree Safaripark med vilda djur och Randers regnskog med mängder av tropiska djur och växter, berättar Pia Lange Christensen.

Marknadskampanjer att vänta i januari

Sedan ett par månader har det varit möjligt att boka biljetter till Halmstad-Grenåfärjan, men först nu i januari drar de stora marknadskampanjerna igång, där det även kommer att erbjudas färdiga paket med resa, boende och upplevelser

– Och vi planerar för fullt för invigningen den 1 februari. Det största firandet kommer att ske i Halmstad, men det blir svårt att toppa premiären 1960. Då stod 30 000 Halmstadbor på kajen och tog emot färjan Prins Bertil, säger Stena Lines Tony Michaelsen.

Och rederiet hoppas att även den kommande premiärturen ska få lite kunglig glans:

– Frågan är ställd till både svenska och danska hovet, och till berörda ministrar. Sedan får vi se var vi landar.

ANNONS

Läs mer: Färjeplaner väcker minnen från förr

Fakta: Århus och Djursland

Århus är Danmarks näst största stad (efter Köpenhamn) och invånarmässigt snäppet större än Malmö. Om man räknar in hela Århusregionen (Midtjylland) finns här 1,2 miljoner invånare/potentiella färjeresenärer.

Från Grenå är det en knapp timmes resa med bil eller 1,5 timmas resa med spårvagn (Letbanen) till Århus.

Från Grenå når man också många attraktioner, som Djurs Sommerland (20 minuters bilresa), Legoland (två timmars bilresa) och Skagen (tre timmars bilresa).

Mer information om utbudet i Århusregionens finns på visitaarhus.com

Fakta: Förberedelserna för färjan

Flytten av Grenåfärjan till Halmstad har föregåtts av ett stort arbete, inte minst i hamnen. Det område som nu blir färjeläge var tidigare en containerhamn, så inledningsvis fick ett 35 000 kvadratmeter stort område ställas i ordning för containerverksamheten.

Kajen, där färjan ska lägga till, har också förlängts med 50 meter, för att kunna ta emot framtida fartyg, som kan blir större än dagens Stena Nautica (som mäter 139 meter).

Vid färjeläget i Kattegatthamnen har det också skapats uppställningsplatser för person- och lastbilar, en terminalbyggnad åt Stena Line, ett tullfilter, fordonsrampar och ett passagerartorn.

Budgeten för hamnombyggnaden har legat på 159 miljoner kronor, pengar som Hallands hamnar lånat av Halmstads kommun och som kommer att betalas tillbaka av hamnbolaget och Stena Line.

ANNONS