Fågelskådare tävlade i taktik, tur och tålamod

Hur många fågelarter kan man hinna se under en och samma dag? Och vem är bäst på att hitta dem? Vid det årliga Artrallyt ges svar på båda frågorna. – Det är ungefär som Pokémon Go, fast vi hoppar över det där med att kasta bollar, säger Kristian Eno med ett skratt.

ANNONS
|

Tio timmar, uthålliga fågelskådare och rejäla kikare är ingredienserna i Halmstads ornitologiska förenings tävling, som på lördagen arrangerades för 26:e året i rad.

– Det är ganska nördigt, men väldigt kul, säger Henrik Ryttergaard, som räknar sig som nybörjare.

De nio lagen har satts samman genom lottning och i Henriks lag finns bland annat superrutinerade Darinka Ribic, som till vardags är skolledare på Halmstads kommun.

– Jag har faktiskt varit med sedan starten 1992 och vissa år har vi kommit upp i över 80 arter. Fram till nu har vi fått ihop runt 50, berättar hon.

ANNONS

För att vinna Artrallyt krävs dock både kunnighet och tur.

– Man vet ju vilka arter som brukar finnas i ett område, men det gäller att se dem mellan klockan 7 och 17. Inget fusk, säger Darinka.

Reningsverkets dammar är ett säkert kort och laget samlar där snabbt på sig bland annat sothöna, vigg och storskrake. Under dagen ska de också besöka Simlångsdalen, Aleskogen, Vapnö och Galgberget.

– Det mest ovanliga vi sett än så länge är en blå kärrhök, berättar Kristian Eno.

När ett konkurrerande lag glider in på parkeringen sänker man genast rösten och beslutar sig för att gå vidare. I det andra laget finns bland annat Mattias Rundberg och Christopher Gullander, som tagit hem tävlingen två år i rad.

– Vad som är det vinnande konceptet? Tja, vi är väl bäst, säger Mattias blygsamt, och förklarar att man måste anpassa sin taktik efter vädret.

– Nu när det är kallt så gäller det att åka till platser som inte är frusna och där det finns mat till fåglarna.

Tävlingen avslutas på Lizzies café i Holm, där de 29 deltagarna värmer sig med soppa, innan ett segrande lag utses.

ANNONS
ANNONS