Gott i landet. Jordgubbarna hör sommaren till, men nu kan det bli möjligt att äta svenska, färska gubbar ända in i oktober, tack vare ny odlingsteknik. ”Tunnlarna fungerar som drivhus och det kan                         inte regna på plantorna. De bevattnas underifrån och när en skörd är avklarad planterar vi om för nästa”, säger Lars-Erik Nilsson som driver Hallands Bär
Gott i landet. Jordgubbarna hör sommaren till, men nu kan det bli möjligt att äta svenska, färska gubbar ända in i oktober, tack vare ny odlingsteknik. ”Tunnlarna fungerar som drivhus och det kan inte regna på plantorna. De bevattnas underifrån och när en skörd är avklarad planterar vi om för nästa”, säger Lars-Erik Nilsson som driver Hallands Bär

Färska jordgubbar på hösten med ny teknik

Hör du till dem som tycker att färska svenska jordgubbar hör sommaren till? Då får du snart tänka om! Med hjälp av ny teknik har odlingssäsongen för det röda guldet nämligen förlängts. Sista skörden kan kanske tas så sent som i oktober.

ANNONS
|

Den hårda men varma vinden sliter tag i den vita plasten som spänts upp på bågar ovanför marken.

Solens strålar värmer och inuti tunneln som bildats av plasten trängs plantor i långa rader. Att odla jordgubbar i tunnel har blivit mer och mer vanligt i Sverige. Inte minst eftersom det förlänger säsongen, den första skörden kan tas allt tidigare, den sista bra mycket senare.

Det är på en åker strax utanför Getinge som de stora tunnlarna spänts upp. Företaget Hallands Bär är en av ett par odlare i Sverige som nu använder sig av tekniken.

– Tunnlarna fungerar som drivhus och det kan inte regna på plantorna. De bevattnas underifrån och när en skörd är avklarad planterar vi om för nästa, säger Lars-Erik Nilsson, som driver Hallands Bär tillsammans med sin bror Per-Olof Nilsson.

ANNONS

De hoppas nu att den sista skörden kan tas i början på oktober.

– Det hade varit toppen om vi kunde erbjuda våra kunder svenska jordgubbar så länge som möjligt på året. Efterfrågan finns även på hösten eftersom det annars importeras jordgubbar från andra delar av Europa, säger Lars-Erik Nilsson.

Hallands Bär har funnits sedan mitten på 1960-talet, i dag har de omkring 60 plockare som jobbar på fälten och ungefär 30 anställda som står och säljer gubbarna i butikerna runtom i länet.

– Mycket har förändrats sedan min far drog i gång verksamheten. Ett tag var det stort med självplockning, men i dag har inte folk tid att hålla på med sådant, säger Lars-Erik Nilsson.

Han menar också att det tidigare var vanligt att folk kom och plockade stora mängder jordgubbar för att göra sylt och saft.

– Det är inte heller så populärt längre, nu vill man ha dem färska till fikat, säger Lars-Erik Nilsson.

Birgitta Svensson är hortonom och försöksledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Där pågår projekt som syftar till att underlätta för de svenska bärodlarna. Den förlängda jordgubbssäsongen välkomnas även av henne.

– Jag tror att många vill ha svenska jordgubbar senare på året men det har varit svårt att få tag på dem. Det är bra om man kan minska importen och gynna de svenska odlarna i stället, säger Birgitta Svensson.

ANNONS

Hon tror dock att många har en uppfattning om att de sena jordgubbarna inte smakar lika gott som de tidiga.

– Det stämmer till viss del eftersom smaken är beroende av att vädret varit gynnsamt under odlingsperioden. Många har nog ätit importerade jordgubbar sent på året och de smakar inte lika mycket som de svenska sommargubbarna gör, säger Birgitta Svensson.

I försök har man därför provat att odla andra sorter för att se om smaken blir bättre.

– Det blev den men i stället var de jordgubbarna väldigt känsliga för sjukdomar, och det är ju inte heller bra utan det gäller att hitta en balans mellan flera olika faktorer.

Att odla jordgubbar i tunnlar har blivit vanligare, men det är långtifrån alla som använder sig av tekniken.

– Det är svårt att odla i tunnel. Även om man slipper vissa problem med mögel och sådant så kommer det andra i stället. Alla jordgubbsodlare vill inte heller ha sena skördar, men för dem som vill det är det bra om fler metoder kan utvecklas, säger Birgitta Svensson.

Tunnlarna fungerar som ett klimatskydd, de gör att värmen stannar kvar längre och håller regn och blåst borta från plantorna. Tunneln är en tillfällig byggnad som plockas ner efter att den sista skörden avklarats. På åkern utanför Getinge växer det så det knakar. Kanske kan den som vill unna sig en lyxig jordgubbstårta med färska, svenska jordgubbar – lagom till den första höststormen i oktober då.

ANNONS

ANNONS