Explosion vid fastighet i centrala Halmstad – två skadade

Polisen har ännu ingen misstänkt efter den våldsamma explosionen i ett hyreshus på Trollsländevägen tidigt på fredagsmorgonen. Boende i huset har tidigare utsatts för ett utpressningsförsök, men polisen bekräftar ingen koppling mellan ärendena.

ANNONS
|

Polisen larmades under natten till fredagen om en explosion vid entré­dörren till ett flerfamiljshus på främre Furet i centrala Halmstad. Larmet gällde också att två personer hade blivit lindrigt skadade.

Klockan var strax innan fyra när SOS fick larmet. Obekräftade vittnesuppgifter uppgav att det hade hörts en väldigt kraftig smäll vid 03.45. Två svartklädda personer med ansiktsmasker sågs springa från platsen.

Väl på plats stod det snart klart för poliserna att det var mer än entré­dörren som var skadad. På hela området framför huset och ut på Trollsländevägen låg det glassplitter från rutorna som krossats av explosionen. Både på husets första och andra våning var rutorna krossade. Entrédörren var kraftigt skadad och hängde på ena gångjärnet.

ANNONS

Även minst en av bilarna som stod parkerade i närheten blev skadad av explosionen.

– Jag har själv inte sett bilderna från platsen än, men det har nog varit en ganska kraftig explosion, beskrev Göran Carlbom, vakthavande befäl hos polisen i region väst händelsen på morgonen.

De två personer som av allt att döma klarade sig med lindriga skador uppsökte sjukhus för kontroll under fredagsförmiddagen. Det var under fredagen okänt för tidningen om personerna var inne i fastigheten eller utanför när explosionen inträffade.

– Jag kan inte svara exakt på var de har befunnit sig när detonationen inträffade. De är dock inte misstänkta för något brott. Så som jag kopplade det så verkar de vara boende eller något sådant, sade polisens presstalesperson Stefan Gustafsson på fredagsförmiddagen.

TV: HP sände live från det sprängningsdrabbade huset

Två personer som är folkbokförda på adressen kan möjlighen ge en förklaring till att huset på den annars stillsamma gatan intill Wrangelsleden blev måltavla för så här allvarlig och farlig brottslighet. De ingår som målsägande i en polisutredning som gäller försök till grov utpressning. Tillsammans med bland andra en släkting bosatt i Mellansverige utsattes de i början av december för det grova utpressningsförsöket.

Sammanlagt sju personer ingår i utredningen som misstänkta. De misstänkta är bosatta bland annat i Halmstad och i Laholm. Flera av dem har ett omfattande kriminellt förflutet, med brottslighet som sträcker sig över många år. De flesta misstänkta är i åldrarna mellan 20 och 30 år, men en av de misstänkta männen är tydligt äldre, i övre 40-årsåldern.

ANNONS

Alla sju har suttit häktade sedan i slutet av förra året och i början av 2020.

Nationella bombskyddet (NBS) kallades på morgonen till Halmstad för att undersöka platsen för explosionen. Samtidigt spärrade polisen av ett större område kring huset och genomförde förhör med vittnen och boende redan under natten och fram på morgonen.

– Det vi gör nu är att avvakta vad NBS och våra tekniker kommer fram till. Vi vill ju ha reda på vad som har exploderat. Dessutom tittar vi på omständigheterna kring platsen för att se om något kan leda oss framåt, sade Stefan Gustafsson på fredagen.

Sent på fredagseftermiddagen kunde hans kollega Anna Göransson bara konstatera:

– Vi har ännu ingen misstänkt eller gripen för händelsen. Arbetet med utredningen fortsätter, men vi har ingen ny information kring vad som hänt och ingen misstänkt eller någon frihetsberövad. Utredningsarbetet går vidare, men teknikerna är nog klara på platsen.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig skadegörelse. Om det finns en känd hotbild mot någon boende i den aktuella fastigheten, vill polisen inte uttala sig om i nuläget.

– Det är ingenting som vi har kommit fram till eller kan uttala oss om än så länge, sade Göran Carlbom på fredagen.

ANNONS
ANNONS