Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Explosion avvärjdes vid fullt utvecklad brand i lada

Vid en brand i en lada med gasflaskor på lördagskvällen befarade räddningstjänsten explosionsrisk och tog till med ordentliga avspärrningar på väg 25. Enligt polisens misstankar startade branden efter att någon eldat gräs i närheten och en person är nu misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var vid 22-tiden på påskaftonskvällen som räddningstjänsten larmades om en brand i en byggnad i Esmared, öster om Simlångsdalen.

Branden bröt ut i ett garage, och med anledning av att lågorna hade nått en gasflaska fick väg 25 stängas av på grund av explosionsrisk.

– Det är en gammal lada som det brinner i, och inne i byggnaden fanns det två svetsverk. Det ena svetsverket har vi fått ut, men det andra står och brinner – i koppling och i gasklocka. Vi misstänker en eventuell explosionsrisk, sade John Kvarnhäll, insatsledare på räddningstjänsten i Halmstad, vid 23-tiden.

Räddningstjänsten hade placerat sina räddningsfordon så att de skulle skydda personalen vid en eventuell explosion. Initialt övervägde man att kalla in skyttar.

– Ett alternativ vi har är att genom beskjutning punktera gasflaskan. På så vis blir man av med det hydrauliska trycket. Det vi är rädda för är att vi ska få flasksprängning. Men nu börjar vi få en mindre flamma i flaskan vilket tyder på att vi har ett minskat tryck, så nu ska vi prova att kyla flaskan i stället, sade John Kvarnhäll.

Väg förbi stängdes av

Räddningstjänsten var till en början på plats med sju enheter och totalt 15 brandmän. Även ambulans och polis befann sig på platsen.

– Vi är på plats med en enhet. Vi bistår räddningsledaren på plats och det blir nog någon form av utredning sedan. Vi kommer att höra de människor som vi behöver, sade Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i väst.

Trafikverket gick ut med ett meddelande om att väg 25 var avstängd i båda riktningar på grund av explosionsrisken. Flera boende och andra personer blev stående längs med vägen på grund av avspärrningen.

Ni har vidtagit ordentliga säkerhetsåtgärder. Hur allvarligt är det?

– Riskområdet för en glasflaska som exploderar är 300 meter för skärvor, och 50 till 100 meter för eldklotet. Så ja, i dessa lägen tar vi det säkra före det osäkra, sade John Kvarnhäll på räddningstjänsten.

Explosionsrisken avvärjdes under natten

Genom att flytta gasflaskan till ett vattenkar för nedkylning undvek man explosion och kunde sedan fokusera på att släcka branden. När explosionsrisken var avvärjd strax innan midnatt öppnade man upp vägen för växelvis förbifart och vid 02-tiden var branden släckt.

– Det är alltid en stor risk när man har ett sådant hot, skulle det explodera har man inte mycket chans. Det blev en prioritering att säkerställa att flaskan inte exploderade, det löstes med vattenkaret, sade Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten, på söndagsmorgonen.

En person misstänks för brott

Ingen person har rapporterats skadad i samband med branden men ladan beskrivs som totalskadad. Polisen har fått uppgifter om att någon tidigare eldat på platsen och utreder därför branden som allmänfarlig vårdslöshet, en person är misstänkt för brott.

– Tidigare under dagen eldades gräs i närheten, då kan man anta att det har legat och pyrt. Det år sådant som utredningen får visa, säger kommissarie Tina Nielsen.

Hur fortsätter polisens arbete i ärendet?

– Man har varit på platsen och tagit upp en anmälan. Nu fortsätter utredningsarbetet, säger Tina Nielsen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!