Dragan Kotarac vann pris som Sveriges bästa konsumentvägledare i fjol. Nu håller han en föreläsning om bilköp och delar med sig av sina bästa tips till HP-läsarna. BIld: TT/Roger Larsson.
Dragan Kotarac vann pris som Sveriges bästa konsumentvägledare i fjol. Nu håller han en föreläsning om bilköp och delar med sig av sina bästa tips till HP-läsarna. BIld: TT/Roger Larsson. Bild: HP-arkiv

Expertens bästa tips för att undvika en dålig bilaffär

Klagomål i samband med bilköp är det vanligaste ärendet hos konsumentrådgivarna i Halmstad. Därför anordnar kommunen nu en digital föreläsning som handlar om ämnet. För HP delar också konsumentvägledaren Dragan Kotarac med sig av sina expertråd för att undvika en dålig bilaffär.

ANNONS
|

Halmstad kommun, via konsumentrådgivningen och energi- och klimatrådgivningen, har bjudit in till en digital föreläsning om bilköp som hålls på kommunens hemsida tisdag 11 maj 18.00.

– Det finns en anledning att vi vill föreläsa om detta. Tittar vi på de senaste 15 åren är klagomål kring bilköp vanligast hos oss. Det gäller köp av begagnad bil i synnerhet, säger Dragan Kotarac, konsumentrådgivare i Halmstad.

Föreläsningen ska handla om allt man ska tänka på innan man gör en bilaffär.

LÄS MER:Dragan Kotarac är Sveriges bästa konsumentvägledare

– Bilar är inte billiga och oftast är det bland de största affärerna vi gör i livet. Det krävs att man har tänkt på alla aspekter av köpet innan man går igenom med köpet. Med denna föreläsningen vill vi jobba förebyggande.

ANNONS

Nu delar Dragan Kotarac, som vann pris som Sveriges bästa konsumentvägledare i fjol, med sig till HP-läsarna med de bästa tipsen för en lyckad bilaffär:

1.
Bild: Christine Olsson/TT

Behöver du verkligen en bil?

0
”Det första vi pratar om i föreläsningen är att man ska tänka efter om man faktiskt behöver en bil över huvud taget. Bilar står oftast 95 procent av tiden och det finns bra alternativ som bilpool eller hyrbil som kan vara mer ekonomiska”
2.
Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Köp bilen från en handlare

0
”Det kan vara dyrare att köpa bilen från ett företag kontra privatperson – men du får extra skydd. Köper du en bil av en privatperson har du stor undersökningsplikt och säljaren behöver inte berätta allt om bilen om du inte frågar. Men köper du bilen av en handlare är denne skyldig att informera dig om allt, dessutom gäller konsumentköplagen och du har reklamationsrätt.”
3.
Bild: Vidar

Ha med alla utgifter i beräkningarna

0
”Dels ska man såklart tänka på köpeskillingen och hur priset på bilen kan variera beroende på hur du betalar och vem du köper bilen av. Men sedan har du också bland annat driftkostnader, försäkringar, skatt parkering, vägavgifter och underhåll att tänka på. Det är viktigt att väga in allt innan du köper en bil.”
4.
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Tänk på att konsumentköplagen inte gäller vid leasing

0
”I dag är det populärt att leasa bil. Du slipper betala handpenning men å andra sidan äger du inte bilen. Det gör att konsumentköplagen inte gäller – eftersom du inte köpt något – och det är viktigt att noga läsa igenom avtalet. Många tror att de har samma rättigheter som vid ett bilköp, men det är avtalet du skrivit på som gäller.”
5.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Tänk på klimatpåverkan

0
”Tänk på ditt klimatavtryck och välj en bil som är bra ur den aspekten. Det finns tjänster på internet där man kan ställa olika bilar mot varandra och jämföra dess klimatpåverkan. Det är en mer och mer viktig del i dag.”
ANNONS