Sedan en tid tillbaka sker all undervisning på Högskolan i Halmstad digitalt.
Sedan en tid tillbaka sker all undervisning på Högskolan i Halmstad digitalt. Bild: Roger Larsson

Examensfirande och mässa inställd för Högskolan

Antalet förstahandssökande till Högskolan i Halmstad ökade med 32 procent i våras – högsta ökningen i landet. Men om man kommer kunna ta emot några nya elever fysiskt i höst är oklart.
– Vi jobbar efter olika scenarion och följer utvecklingen, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.

ANNONS
|

I dag sköter Högskolan i Halmstad all sin undervisning digitalt på distans. Skolans examensmässa Utexpo också att kommer ske digitalt.

– Det går inte att genomföra så som vi brukar. Utexpo genomförs i år till stor del genom att eleverna ställer ut sitt examensarbete digitalt, säger Brita Lundh.

Avgångselevernas examenshögtid kan inte heller hållas som vanligt.

– Det brukar vi ha på Halmstad Arena med alla studenter och deras anhöriga, men även det genomför vi digitalt.

Kommer varje ”klass” kunna träffas enskilt ungefär så som många gymnasieskolor planerar?

– Det finns kurser som är jättestora och då finns det inte möjlighet. Vi försöker i stället stötta studenterna i hur de kan ha en digital samling – det är viktigt med ett trevligt avslut.

ANNONS
Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.
Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Inget bestämt om vidare distansundervisning

HP har tidigare skrivit om hur antalet sökande till Högskolan ökat stort inför höstterminen 2020. Exempelvis Högskolan i Borås har redan tagit beslut om att ta emot sina studenter digitalt, men i Halmstad är läget fortfarande oklart.

– Vi får följa utvecklingen och vi räknar med att det ska komma nya besked. I dagsläget planerar vi utifrån olika scenarion – antingen om vi kommer kunna få tillbaka studenterna fysiskt eller om vi kommer fortsätta digitalt.

Vissa av skolans utbytesstudenter har också åkt hem sedan virusets utbrott, medan vissa stannat i stan.

– Huruvida vi kommer kunna ta emot utbytesstudenter i höst vet vi inte heller. Det handlar både om våra och deras förutsättningar – som det ser ut nu får ju vissa inte lov att resa hit. Även där får vi följa utvecklingen, säger Brita Lundh.

ANNONS