Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ex-politikern och våldtäktsmålet slutligen redo för hovrätten

Bevismaterialet som skickades utomlands för analys har kommit tillbaka. Nu ska fallet slutligen upp i hovrätten.
Resultatet av analysen var kanske inte vad åklagaren hade önskat, ord står fortfarande mot ord när den före detta SD-politikern försöker få våldtäktsdomen mot honom uppriven.

Ex-politikern har haft uppdrag för Sverigedemokraterna i Halmstads kommun. När han i somras dömdes till två års fängelse för våldtäkt och flera fall av sexköp tog partiet avstånd från honom och han begärde också själv att bli entledigad från sina uppdrag.

Att han köpt sex av en ung kvinna har han erkänt. Men att han skulle ha våldtagit samma kvinna har han ihärdigt förnekat. Därför överklagade han tingsrättens fällande dom till hovrätten.

I bevisningen i våldtäktsfrågan står ord står mot ord - och lär fortsätta göra så även om förhandlingen i hovrätten sköts upp på grund av vad åklagaren kallade ”nya omständigheter” i fallet. Vi återkommer till det.

Tingsrätten var i alla fall tydliga med vem de trodde på. De skrev beskrev i sin dom den unga kvinnan som ”ytterst trovärdig” och hade ”ingen anledning att tro att hon överdrivit”.

Den unga kvinnans version är att hon sålde sex till den före detta politikern. Det skedde vid ett flertal tillfällen. Hon hade varit tydlig med exakt vilka tjänster hon sålde. Men under hennes sista träff med mannen ska han, enligt kvinnan, ha påbörjat en sexuell akt som hon sagt nej till. I den stunden gick umgänget över från samtycke till våldtäkt, menade både hon och sedan även Halmstad tingsrätt.

Ex-politikern menar att han avslutade den oönskade handlingen så fort han märkte att kvinnan inte var med på akten, och menar att våldtäktsdomen därför är felaktig.

Den andra prövningen i frågan skulle egentligen ha genomförts i hovrätten i höst, men sköts i sista stund upp eftersom att åklagaren hävdade ”nya omständigheter” i fallet. Åklagaren förklarade att hon hade skickat bevisning på analys i utlandet, och att hon väntade på svar. Hon ville låta ex-politikern bemöta de nya bevisen i förhör innan rättegången i hovrätten påbörjades.

Så blev aldrig fallet, eftersom att analysen inte gav det resultat som åklagaren kanske hade hoppats på. Man hade skickat iväg ett fynd från mannens lägenhet till ett laboratorium i Nederländerna. Svaret därifrån gav inte direkt någon bevisning av värde, så ex-politikern har därför inte haft något nytt att stå till svars för.

Förhandlingarna i hovrätten är tänkta att påbörjas den 2 februari.

LÄS MER: Våldtäktsdömd expolitiker måste förhöras på nytt

LÄS MER: Ex-politiker döms till två års fängelse för våldtäkt

LÄS MER: SD-politiker i Halmstad åtalas för våldtäkt och sexköp

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här