Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Europa och tjuren fylls med Nissanvatten

Inför valborgshelgen fylls fontänen Europa och tjuren på Stora torg. Men eftersom bevattningsförbud råder används vatten från Nissan.

Fontänerna Europa och tjuren på Stora torg och Neptunus vid Norre port har år efter år fyllts på med kommunalt dricksvatten. I år var detta inte ett alternativ.

Med hänsyn till bristen på dricksvatten och det rådande bevattningsförbudet i Halmstad väljer kommunen i stället att fylla fontänerna med vatten från Nissan. Detsamma gäller parkfontäner.

– Det här var vårt enda val, annars hade de fått stå torrlagda. Jag har inte den blekaste aning om varför vi inte har gjort detta förut, säger Johnny Dahlin, områdeschef för kommunens servicekontor.

Europa och tjuren håller på att rengöras och under fredagen är det dags för påfyllning. Tankbilar pumpar upp orenat åvatten från Nissan och kör det till fontänerna.

– Vi får ta vatten en bit upp i Nissan så att vi inte får med för mycket salt, säger Johnny Dahlin.

Under säsongen maj–oktober kan vattnet behöva bytas ut uppemot fyra gånger. Solen gör att vatten avdunstar, vid blåst sprutar vattnet utanför fontänen och det kastas en hel del skräp i vattnet.

Fontänen Laxen går upp, i Picassoparken vid Nissan, är avstängd på grund ett mekaniskt fel.

– Till Laxen går upp har det använts dricksvatten som har sprutat rakt ut i Nissan. Vi undersöker nu om det går att använda Nissanvatten. Det känns mer långsiktigt, säger Lovisa Nilsson, intendent på kulturförvaltningen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här