Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överspelad. Den nuvarande skolan i Getinge ska ersättas med ett nybygge.

Ett steg närmare en ny skola i Getinge

Nu har planeringen av en ny skola i Getinge tagit ytterligare ett steg mot förverkligande.

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutade på måndagen föreslå kommunfullmäktige att fatta beslut om att det så snart som möjligt ska byggas en skola i Getinge i enlighet med barn- och ungdomsnämndens beslut från november 2016.
– Vi fortsätter att ha hög prioritet på att skapa ändamålsenliga skollokaler för Getingebarnen, säger Henrik Oretorp (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Fastighetskontoret har tidigare kalkylerat med dels en ombyggnad av befintlig skola, dels två andra varianter där en innebär en kombinerad om- och nybyggnad och den andra en helt nybyggd skola.

Den uppskattade prislappen för ombyggnadsalternativet ligger på 195-220 miljoner kronor och de båda andra alternativen på mellan 250 och 265 miljoner kronor. Kalkylen gäller en skola i två plan med plats för 600 elever.

Men det har ännu inte fattats beslut om hur stor skolan i Getinge ska vara. Det är inte heller klart om skolan ska byggas för samtliga årskurser i Getinge eller om det även ska byggas nytt i Harplinge.

I februari presenterade barn- och ungdomsförvaltningen en första utredning av olika tänkbara förslag. I ett av alternativen byggs det en F-9-skola i Getinge medan Harplinge och Kvibille får F-6.

I ett annat alternativ byggs Lyngåkraskolan i Harplinge ut för F-9 medan Getingeskolan bara får årskurserna F-6.

– Förvaltningen har nu genomfört en fördjupad utredning av de olika alternativen. Den ska redovisas för nämnden vid nästa sammanträde i april, säger barn- och ungdomschef Pauline Broholm Lindberg.

Hon poängterar att förvaltningen inte kommer att lämna något förslag på vilket alternativ man förordar.

– Vi förväntas inte tycka något i det här skedet. Vi ska redovisa för- och nackdelar med de olika alternativen.

Getingeskolans lokaler dömdes förra året ut på grund av problem med ventilationen och befarade mögelangrepp som gjorde elever och personal sjuka. 

Högstadiet samt årskurserna fyra och fem har sedan förra året haft sin undervisning på Plönninge i väntan på att kunna flytta tillbaka till Getinge i höst.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här