Ett år efter dödsolyckan – nu flyger Halmstadpiloten igen

Det har gått nästan ett år sedan nio personer omkom i flygolyckan hos Umeå fallskärmsklubb. Halmstadpiloten Klas Sjöberg brukade flyga med klubben – som nu är på väg att komma på fötter igen.
– Att börja flyga igen är en milstolpe – fantastiskt att känna att man är på väg tillbaka på något sätt, säger Sjöberg.

ANNONS
|

Det var i juli i fjol som ett plan från Umeå fallskärmsklubb kraschade och samtliga av de nio personerna ombord omkom. Halmstadsonen Klas Sjöberg är en av piloterna som brukar flyga för klubben.

– Det var ren tillfällighet att det inte var jag som satt där egentligen, sa han till HP dagar efter olyckan.

”Går inte en dag utan att man tänker på någon som var med”

Nu har det gått tio månader sedan olyckan, där nästan en tredjedel av fallskärmsklubbens medlemmar förlorade livet.

– Det har varit ett väldigt intensivt sorgearbete. En dag var det två begravningar samma dag och det blev dränerande för många i klubben. Det går inte en dag utan att jag tänker på någon av dem som var med, säger Klas Sjöberg.

ANNONS

LÄS MER:Halmstadpilot flög med olycksplanet: "Ren tillfällighet att det inte var jag"

Med nytt plan har klubben börjat hoppa igen

Men nu är klubben på väg tillbaka igen. Ett nytt plan är införskaffat och i helgen gjorde klubben sina första hopp sedan förra sommaren.

– Det betyder jättemycket känslomässigt och det var såklart en milstolpe för många. Det har varit en längtan ut till fältet varje dag och det är helt fantastiskt att känna att man är tillbaka på något sätt. Det blir sentimentalt – jag trodde inte själv att jag skulle bli så berörd men vi är som en stor familj på klubben, säger Sjöberg.

Fanns det ingen tvekan hos dig att fortsätta flyga?

– Jag vet att flyga är säkert. Mycket som är kul har också en risk kopplad till sig – det är farligt att åka skateboard eller skidor också. Men jag känner mig väldigt trygg, jag har aldrig suttit i ett plan och längtat ner och det gör jag inte nu heller.

Och trots den tragiska olyckan verkar intresset för fallskärmshoppnings i Umeå fortfarande stort.

– Jag tyckte de sa att vi har elva nya elever anmälda till första kursen. Det är ganska mycket och det känns extremt kul – vi har ju rädda för att det skulle bli noll, säger Klas Sjöberg.

ANNONS