Estoniaexperten Bengt Schager: ”Häv gravfriden och undersök vraket”

Halmstadpsykologen Bengt Schager, tidigare expert i Estonia-kommissionen, tror inte på teorierna om att en ubåt skulle ha kolliderat med fartyget. Men ett hål i Estonias skrov skulle enligt honom kunna vara förklaringen till mycket som tidigare varit oklart.

ANNONS
|

Bengt Schager är sjöfartspsykolog, bosatt och yrkesverksam i Halmstad. När haverikommissionen utredde Estoniakatastrofen på 1990-talet var han inkopplad som expert.

Enligt uppgifter i en ny dokumentärserie ska det finnas ett fyra meter högt hål i Estonias skrov – ett hål som inte varit känt tidigare. Hålet ska delvis ha varit dolt i sjöbottnen och därför inte upptäckts förrän nu.

Läs mer: Estland kräver ny undersökning av Estonia

Bengt Schager säger att om hålet finns, så skulle det förklara några saker som var oklara när katastrofen utreddes på 1990-talet.

– Det förbryllade folk på den tiden att Estonia inte sjönk med kölen i vädret, som fartyg brukar göra. Men om det fanns ett hål i sidan skulle det kanske förklara varför hon sjönk som hon gjorde, med aktern före, säger han.

ANNONS
Hålet i Estonias skrov.
Hålet i Estonias skrov. Bild: DPLAY/TT

”Beräkningarna stämde inte”

En annan sak som enligt Bengt Schager inte riktigt gick att förklara när förlisningen initialt utreddes var att sjunkförloppet gick så snabbt. Enligt den officiella versionen sjönk fartyget på grund av att bogvisiret lossnade och att färjan genom det hålet sen fylldes med vatten.

– Men beräkningarna stämde inte. Enbart hålet vid bogvisiret räckte inte för att färjan skulle vattenfyllas så snabbt och sjunka så fort. Ytterligare ett hål skulle förklara även förloppets hastighet.

”Det här verkar vara en vital pusselbit.”

Bengt Schager anser nu att katastrofen bör utredas närmare, att man ska häva gravfriden och att man återigen ska ner och undersöka vraket.

– Om man tittar på hålet närmare kommer man förstå mer om när det uppkom och kanske vad som orsakat skadan. Det här verkar vara en vital pusselbit, och innan den undersökts ordentligt kan vi inte veta om hålet uppstått efter förlisningen, eller före, säger han.

Bogvisiret kan ha orsakat skadan

Själv är Bengt försiktig med att uttala sig om vad han tror är orsaken till att skadan uppstått. Teorierna som cirkulerat i media om att det skulle vara en ubåt som orsakat hålet genom att kollidera med Estonia ger han dock inte mycket för. Han tycker att det verkar osannolikt att en hel ubåtsbesättning skulle ha kunnat hålla tyst så länge.

ANNONS

– Dessutom är ubåtar rundade framtill vad jag vet, skadan ser inte sån ut. Konspirationsteorier ska man passa sig för. Det verkar mer troligt att bogvisiret, efter att det lossnat, touchade skrovet och skadade det. Men jag kan inte veta.

Bengt Schager minns också att han läst en intervju med ett ögonvittne som sett något i fartygskanten när Estonia sjönk. Det utreddes aldrig närmare då, och exakt vad vittnet sett blev aldrig klarlagt.

– Men visst, så här i efterhand kan man ju tänka sig att det var hålet han såg.

ANNONS