Ersättare i fullmäktige föreslås som ny C-etta

Från att bara ha varit ersättare i fullmäktige tar Victor Rundqvist klivet upp till nomineringskommitténs förslag som efterträdare till Jenny Axelsson inom Centerpartiet. Trots att han bara är 29 år blir nästa års valrörelse hans fjärde – så han känner sig själv som en erfaren politiker.

ANNONS
|

När HP för några veckor sedan skrev om Centerpartiets arbete med att få fram en efterträdare till kommunrådet Jenny Axelsson, som aviserat att hon lämnar politiken i samband med nästa års val, var Victor Rundqvist en av bara tre som var tydlig med att han svarar ja om han får frågan av nomineringskommittén.

LÄS MER:C ska rösta fram efterträdare till Jenny Axelsson

I förra valet stod han bara på tionde plats på C-valsedlarna i Halmstad – vilket resulterade i en plats som ersättare i kommunfullmäktige och en ledamotsplats i miljönämnden – men nu föreslår kommittén honom som toppnamnet överst på listan.

”Victor har under pågående mandatperiod visat att han tagit det kliv som krävs för att axla denna roll. Med en debattförmåga och vilja att driva centerpolitik är vi eniga att valet faller ut väl med ett starkt team runtom”, skriver Sofie Karlsson, nomineringskommitténs ordförande, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Började som 18-åring

– Det är skönt att få det förtroendet, men jag är samtidigt väldigt ödmjuk inför att det är medlemmarna som fastställer listan på stämman, kommenterar Victor Rundqvist, som började sin politiska karriär inom regionpolitiken med att som 18-åring bli ersättare i närsjukvårdsnämnden.

Victor Rundqvist (C) hoppas bli kommunråd efter nästa års val. Trots att han hittills inte haft några tunga, politiska poster känner han sig erfaren efter att ha börjat i politiken som 18-åring.
Victor Rundqvist (C) hoppas bli kommunråd efter nästa års val. Trots att han hittills inte haft några tunga, politiska poster känner han sig erfaren efter att ha börjat i politiken som 18-åring. Bild: Jari Välitalo

– Nu har jag skaffat mig erfarenhet genom att i elva år sitta med i olika råd och nämnder, säger han och lyfter fram företagarklimatet som det han vill satsa mest på.

– Efter att vi antog målet att ha Sveriges bästa företagarklimat har vi sett hur Halmstad i många år rasat i Svenskt Näringslivs rankning, men som flera har påpekat är den en attitydundersökning. Därför är det viktigt att vi har rätt attityd mot företagarna.

Generösare myndighetsutövning

– Jag hoppas vi ska komma långt genom att vi nu klubbar igenom en flexiblare och generösare myndighetsutövning, där politiken och tjänstemannasidan måste stå enade utan att vi politiker inkräktar på tjänstepersonernas autonomi och lagkunskaper.

När det gäller Centerpartiets hemvist i det politiska landskapet säger Victor Rundqvist att han tycker att partiet hanterat den speciella situationen på riksplanet på ett ”eftertänksamt vis” – men tillägger att han är ”glad över att samarbetet mellan fyra borgerliga partier kunnat bevaras i Halmstad”.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Håkan Björklund (C) tar klivet från sjunde till andra plats på nomineringskommitténs lista inför valet 2022.
Teknik- och fritidsnämndens ordförande Håkan Björklund (C) tar klivet från sjunde till andra plats på nomineringskommitténs lista inför valet 2022. Bild: Jörgen Alström

Bakom honom kliver Håkan Björklund, som är ordförande i teknik- och fritidsnämnden, upp från en sjunde till en andra plats.

ANNONS

Största klivet uppåt

Men det allra största klivet uppåt gör Jessica Geijer, som går från plats 22 till att bli tredjenamn. Hon var ny inom politiken vid förra valet och har efter det suttit som ersättare i barn- och ungdomsnämnden.

Henrik Andersson (C), före detta ordförande för HFAB, hade ambitioner om att stå överst på Centerpartiets Halmstadslista – men har i stället petats ner till plats åtta av nomineringskommittén.
Henrik Andersson (C), före detta ordförande för HFAB, hade ambitioner om att stå överst på Centerpartiets Halmstadslista – men har i stället petats ner till plats åtta av nomineringskommittén. Bild: Roger Larsson

Bland de övriga som var intresserade av att stå överst på listan återfinns förre HFAB-ordföranden Henrik Andersson först på plats åtta, vilket kan jämföras med plats fyra i förra valet.

Centerpartiets nuvarande andranamn bakom Jenny Axelsson, Yngve Kihlberg, placeras inför nästa val först på plats 16 av nomineringskommittén.
Centerpartiets nuvarande andranamn bakom Jenny Axelsson, Yngve Kihlberg, placeras inför nästa val först på plats 16 av nomineringskommittén. Bild: Roger Larsson

Noterbart är även att nuvarande andranamnet Yngve Kihlberg, som är gruppledare i fullmäktige och ordförande för Halmstads stadsnät, halkat ner till plats 16 på listan.

Vasaloppsfantasten Mikael Kulanko har engagerat sig inom Centerpartiet, men nomineringskommittén har inte placerat honom på någon valbar plats på kommunlistan i Halmstad.
Vasaloppsfantasten Mikael Kulanko har engagerat sig inom Centerpartiet, men nomineringskommittén har inte placerat honom på någon valbar plats på kommunlistan i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Och om Paul Barath från Kris var ett ”kändisnamn” utanför valbar plats i förra valet, så återfinns landets meste Vasaloppsåkare Mikael Kulanko den här gången på plats 28.

ANNONS