Erne, 76, oroas över att behöva förnya körkortet under pandemin

Coronapandemin har gjort att Transportstyrelsen beslutat att flytta fram utgångsdatumet med sju månader för alla som har körkort som går ut mellan 1 februari och 31 augusti 2020. Transportstyrelsen har dock ännu inte sagt något om vad som gäller för de som har körkort som går ut senare i år.

ANNONS
|

Halmstadsbon Erne Fernbrant, 76, är en av dem som har ett körkort som går ut i september. Därför kan det behöva förnyas trots att pandemin ännu inte klingat av.

– Är man över 70 år och äter medicin bör man ju ogärna gå till posten eller handla i dessa tider, säger han.

EU införde en förordning som trädde i kraft den 4 juni, som skulle göra det möjligt för länder att införa undantag för att begränsa pandemins påverkan på transportsektorn. Ett av undantagen är just förlängd giltighetstid för körkort. Eftersom Ernes körkort går ut först i september omfattas han inte av lättnaden.

ANNONS

Erne tvivlar på att han är den enda som berörs av detta, men han har inte fått någon reaktion från Transportstyrelsen.

– Jag ringde Transportstyrelsen och fick höra att jag var den första som ringde i ärendet och att det skulle föras vidare men sedan dess har jag inte hört något mer. Jag har också ringt Folkhälsomyndigheten men inte heller därifrån fått någon respons.

Själv hoppas han att regeln om förlängd giltighetstid ska gälla för alla som har körkort som går ut under året.

När HP ringer upp Transportstyrelsen för att höra vad som gäller säger de att de som har körkort som går ut senare under året kommer att få hem grundhandlingar två månader innan körkortet går ut. Där blir man ombedd att skicka in ett nytt foto. Förutsatt att man har ett foto som blir godkänt behöver man således inte ta sig utanför hemmet.

– Det stämmer ju inte riktigt eftersom man måste hämta ut körkortet på postkontor på egen hand och inte kan skicka ombud för detta, vill Erne Fernbrandt förtydliga.

I dagsläget förs dock inte diskussioner om att förlänga giltighetstiden för dem som har senare utgångsdatum än sista augusti.

För Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, var situationen helt ny.

ANNONS

– Jag ska ta med frågan till sjukhusdirektören och sedan eventuellt kontakta Transportstyrelsen, säger hon.

ANNONS