Entusiaster spred stickandets evangelium

Den som tror att stickning bara är ett handarbete har inte träffat de riktiga entusiasterna. På lördagen passade de på att sprida stickningens glada budskap och samtidigt fira Världsstickdagen.

ANNONS
|

Firandet började redan på Stora torg och fortsatte under eftermiddagen på Hallandsgården på Galgberget, där det även bjöds på utställning av binge, försäljning av garner och möjlighet att själv prova på stickningens ädla konst.

– Det har ju forskats på det här med stickning och hur psykiskt bra det får en att må, säger Carina Rosshed Renkert, som var fjortonde dag håller i ett stickcafé på Stadsbiblioteket.

– Ja, det är rena mindfullnessen. Stickorna rör sig i samma takt som hjärtat dunkar och man glömmer tid och rum, fyller hemslöjdsföreningens ordförande Harriet Axelsson på.

Att terapin samtidigt kan resultera i fantastiska klädesplagg gör ju inte saken sämre. Harriet brinner särskilt för att hålla det halländska bingesticket vid liv och i höst arrangeras en nybörjarkurs.

ANNONS

– Binge är lite svårare än vanlig stickning eftersom man stickar med två färger per varv. Å andra sidan är det enbart räta maskor, berättar hon.

Trots att det finns manliga förebilder som stickkonstnären Kaffe Fassett, konstaterar Harriet och Carina att det verkar vara ont om män som stickar i Halmstad. Andreas Sundgren går mot strömmen:

– Ja, jag stickar lite grann, men det kanske inte ses som jättemanligt.

Nu när han och sambon Evgeniia Koroleva startat en garnbutik på nätet vill de förstås att det ska ändras:

– Ja, nu hoppas vi att alla ska börja sticka.

ANNONS