Enklare att resa – men fortfarande främst danskar på Grenå-linjen

Även om svenskar visat stort intresse för att resa till Danmark är det få som faktiskt bokat en biljett med färjan från Halmstad till Grenå. Stena Line tror inte det kommer någon riktig anstormning förrän de svenska myndigheterna lättar på reglerna.

ANNONS
LocationHalmstad||

Sedan förra veckan är hallänningar välkomna in i Danmark utan att behöva visa något negativt coronatest. När restriktionerna lättades märktes direkt ett ökat intresse för resor till Danmark hos Stena Line.

– Det är fortfarande väldigt låga nivåer i bokningen men det märks tydligt på både trafiktillströmningen på bokningssajten och samtal till kundtjänst, vi får in många frågor på mail om hur det fungerar att resa till Danmark, berättar Julia Kronberg som är ansvarig för passagerartrafiken från Sverige.

Hon vill poängtera att även om Danmark öppnat upp för Sverige kvarstår UDs avrådan om icke nödvändiga resor till Danmark. När UD hävde reseavrådan för bland annat Tyskland såg Stena en stor ökning i antalet bokade biljetter.

ANNONS

– Folk vill gärna resa men jag tror inte vi kommer se någon lavinartat bokningsökning förrän avrådan hävs. Vi såg en tydlig påbokning av resor till Tyskland och Polen när den avrådan hävdes. Jag tror att man fortfarande lyssnar på regeringen, säger Julia Kronberg.

Resandet har inte varit stoppat

Under pandemin har det fortfarande gått att resa med färjan mellan Halmstad och Grenå. Främst har Stena Nautica fraktat gods men som privatperson har det gått att tura, alltså att kliva på i Halmstad och resa fram och tillbaka för att gå av i Halmstad igen. Svenskar har också kunnat kliva av i Grenå under tiden Halland räknades som en ”karantänsregion” om de hade giltiga skäl som familj eller arbete i Danmark.

Hur går det till när man som hallänning kliver av i Grenå nu?

– Man behöver visa upp att man kommer från Halland, alltså behöver man ha med sig ett bevis att man bor i en godkänd region.

Läs mer: Så skriver du ut ett personbevis för Danmarksresan

Läs mer: Resesugna kan tura i väntan på att Grenå-linjen öppnar

Läs mer: Godstrafiken håller nya färjelinjen flytande

Men än är allt inte helt tillbaka till det normala. När passagerartrafiken nu börjar ta fart igen får bara personer komma ombord om de kommer med ett fordon. Fotpassagerare kan inte kliva på båten och därför går inte heller bussen mellan centralstationen och färjeterminalen.

ANNONS

– Så har det varit sedan mitten av mars. Det är för att vi behöver se hur stort intresset är från passagerarnas sida för att starta igång bussen igen. Dessutom behöver man som fotpassagerare använda kollektivtrafiken när man kommer över, det finns fortfarande rekommendationer om att hålla avstånd, säger Julia Kronberg.

Stena Lines färjeterminal i Halmstad.
Färjeterminalen i Halmstad var ganska tom en halvtimme innan kvällsfärjan skulle gå. Nio sällskap i bil checkade in samt ett antal lastbilar. Bild: Lina Salomonsson

Få svenska bilar på färjeterminalen

När HP besökte färjeterminalen i Halmstad på tisdagskvällen bekräftades bilden som Julia Kronberg målat upp. När passagerarna till kvällsbåten började anlända var det främst i bilar med danska registreringsskyltar. Av nio sällskap som bokat biljett fanns ett svenskt par.

Simon Nilsson från Karlskoga var på väg till Danmark för en spontansemester.

– Vi landar i Grenå och ska semestra lite, eventuellt åker vi över till Tyskland också, säger han.

Sällskapet har inte bokat någon hembiljett utan ska ta det som det kommer. Färjelinjen mellan Halmstad och Grenå tyckte de lät som ett bra alternativ när de läste nyheten om att Danmark öppnat upp för personer från Värmland. Att UD fortfarande avråder svenskar från att resa till Danmark har inte oroat honom särskilt mycket.

Hur resonerar ni kring att resa utomlands under en pandemi?

– Vi är försiktiga, det är väl det man kan göra.

Ett danskt par har varit på semester i Sverige, nu ska de ta färjan hem till Jylland.
Randi Guldberg har varit några dagar i Skummeslövstrand och Båstad för att umgås med sin son som bor i Sverige. Nu är hon på väg hem till Jylland. Bild: Lina Salomonsson

Danskar ska träffa släkten

I kön till färjan finns också Henriette Losman som bor i Stockholm men som kommer från Danmark och nu ska dit för att träffa släkten. Hon har danskt pass och har hela tiden kunnat åka till Danmark men på grund av pandemin är det nu första resan för i år.

ANNONS

Randi Guldberg gör tvärt om, hon bor i Danmark men har varit i Sverige för att träffa sin son och är nu på väg hem igen. Eftersom hon bor på Jylland är färjan mellan Halmstad och Grenå ett smidigt alternativ.

– På grund av coronan har vi inte kunnat träffas särskilt många gånger. Det är första gången i år som vi har kunnat resa, säger hon.

Hur tänker ni om att resa mellan länder när det pågår en pandemi?

– Vi tycker det är okej eftersom det är öppet, vi passar på.

På Stena Lines färjeterminal i Halmstad väntade nio bilar på att köra ombord på kvällsfärjan.
Louise Törnqvist som jobbar på Stena Lines färjeterminal i Halmstad checkade in nio bilar på kvällsfärjan, ett av sällskapen var svenskar, resten var danskar eller tyskar. Bild: Lina Salomonsson

En liten ökning i biljettförsäljningen

Louise Törnqvist som jobbar med att checka in passagerarna berättar att hon märkte av en liten förändring när Danmark kom med nya besked om inreseregler förra veckan.

– Det blev en liten ökning då. Många bokar sent så hur många som ska med färjan kan ändra sig från morgon till kväll, berättar hon.

– Ni skulle varit här i morse, då var det betydligt fler svenskar, säger hon och tittar i datorsystemet. På morgonturen hade sex av åtta resenärer med bil varit svenskar.

Detta gäller för inresa i Danmark:

För att Danmark ska ta emot turister från ett annat land får de landet inte ha mer än 20 smittade per 100 000 invånare per vecka. Ett krav som Sverige inte når upp till men vissa län gör, därför får vissa svenskar resa in i Danmark.

De länen som når upp till Danmarks krav är Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Värmland och Västerbotten.

Danska myndigheter uppdaterar listan över godkända regioner varje vecka. På danska polisens hemsida uppdateras listan över godkända regioner.

Tidigare räknades Halland inte som ett öppet län men det gjordes ett undantag eftersom det är en så kallas gränsregion. Då kunde hallänningar resa in om de hade ett negativt coronatest, det kravet har nu slopats.

Precis som tidigare kan alla svenskar oavsett hemort ta sig över den danska gränsen om de har ett giltigt skäl. Exempelvis om man har familj eller ett arbete i Danmark.

Trots att Danmark öppnat mer för svenskar avråder UD fortfarande från icke nödvändiga resor dit. Enligt det senaste beskedet gäller avrådan till och med den 29 juli.

ANNONS