En upplyftande upplevelse på äldre dagar

83-åriga Elvy Isaksson och 91-årige Dan Sääf var två av de seniorer från Oskarströms äldreboende som under söndagen fick flyga sitt livs första ballongfärd.
– Jag gillar att idén om att man ska kunna fortsätta uppleva saker även när man är äldre, säger Monika Sekelj, konceptansvarig på boendet.

ANNONS
|

Monika Sekelj, som är undersköterska i grunden, berättar att hon fick idén i somras när hon såg en luftballong på himlen.

– Det visade sig att det fanns pengar kvar i min budget, så efter att jag fått tillstånd av min chef frågade jag på boendet vilka som var intresserade, säger hon.

Ett halvdussin nappade, men det var inte helt enkelt att få till det. Det första ballongföretaget som anlitats hoppade av i sista stund, men i söndags kom företaget Peak Experience ner från Stockholm med en jättelik ballong.

– Jag föll direkt för tankesättet att man som äldre inte bara ska ligga nerbäddad i en säng, utan fortfarande kunna få en kick av livet, säger delägaren Peter Magnusson.

ANNONS

Planen är först att ballongen ska gå till väders från gräsplätten utanför äldreboendet, där alla de boende som inte ska följa med upp i luften verkar nästan lika exalterade, men till sist beslutar de sig för att flytta startplatsen.

Monika Sekelj häller upp lite cider till Bertil Funkquist innan han ska upp i luften.
Monika Sekelj häller upp lite cider till Bertil Funkquist innan han ska upp i luften. Bild: Roger Larsson

– Man kan ju inte styra en luftballong, den följer bara vindriktningen, förklarar Peter Magnusson och tillägger:

– Eftersom det är rak västlig vind, och dessutom svag så att vi flyger väldigt långsamt, är risken stor att det tar mer än en timme innan vi passerat all skog i den riktningen och kan gå ner och landa på en öppen yta. Frågan är om seniorerna orkar stå upp så länge.

Vid halv sju på söndagskvällen lyfte ballongen från Esperedsvallen i Oskarström.
Vid halv sju på söndagskvällen lyfte ballongen från Esperedsvallen i Oskarström. Bild: Anders Holmer

I stället körs alla ner till Esperedsvallen, där det verkar som att nästan halva Oskarström samlas på fotbollsplanen för att följa arbetet med att fylla ballongen med luft.

– Den är 35 meter hög och rymmer 6 000 kubikmeter, så det tar en stund, säger Peter Magnusson, medan han får hjälp av flera lokalbor med att hålla i grejerna.

När allt är klart gäller det att få plats med alla i den trånga korgen. Flera av de anställda på äldreboendet är med, liksom en läkare för säkerhets skull. Och det är lite jobb med att få upp alla i korgen, eftersom flera av dem normalt är rullstolsburna.

ANNONS
Dan Sääf var helt begeistrad efter sitt 91-åriga livs första ballongfärd.
Dan Sääf var helt begeistrad efter sitt 91-åriga livs första ballongfärd. Bild: Roger Larsson

– Det är inte det minsta nervöst, det ska bara bli jättespännande, säger 91-årige Dan Sääf, som tidigare jobbat som fysiklärare och därför är väl införstådd med principen att varm luft stiger.

När piloten Yashar Modiri drar på med brännaren lämnar de därför marken.

– Jag svarade ja direkt när frågan kom upp, det var inget att tveka om. Man vill ju att det ska hända saker, säger 83-åriga Elvy Isaksson.

Bland seniorerna ombord finns även Bertil Funkquist, May-Inger Karlsson, Evert Andersson och Lars Örjalainen.

De stiger ungefär 200 meter upp i luften - och eftersom de färdas i samma hastighet som vinden känner de inte av någon blåst, utan färden är mjuk och behaglig.

Det syntes att Elvy Isaksson njöt av utsikten från ballongen.
Det syntes att Elvy Isaksson njöt av utsikten från ballongen. Bild: Roger Larsson

Efter drygt 20 minuter kommer de fram till en plats vid Dragabol, där det är lagom öppet för att landa.

– Utsikten var underbar, utbrister Dan Sääf efteråt.

Nu återstår bara att ringa efter transport hem – och slitet med att packa ihop ballongen igen.

ANNONS