”En riktigt stor och bra affär för HFAB”

Ett 80-tal aktörer visade intresse för att köpa paketet med 175 bostäder som HFAB haft ute till salu. Till sist slutade budgivningen för de sju fastigheterna på 422 miljoner kronor – långt mer än det kommunala bostadsbolaget vågat hoppas på.

ANNONS
|

Ny ägare till sju av HFAB:s fastigheter i centrala Halmstad, på Rotorp och i Haverdal blir den 31 januari SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB).

I fastigheterna finns totalt 175 bostäder och köpeskillingen uppgår till 422,5 miljoner kronor.

LÄS MER:Höjda vinstkrav tvingar HFAB att sälja 175 lägenheter

– Till en början var det uppåt 80 aktörer – både stora och små – som visade intresse, men i takt med att buden blev högre föll förstås många ifrån, säger Jimmie Tschander (C), styrelseordförande i HFAB.

Försäljningen gjordes i ett paket, så det fanns ingen möjlighet för någon att bara köpa en enskild fastighet

– Att det ändå var sådant sug efter fastigheterna är ju ett bevis på hur attraktiv Halmstad är som kommun.

ANNONS

Bra affär för bolaget

Försäljningspriset blev långt över vad HFAB hade vågat hoppas på. I sin budget hade bostadsbolaget räknat med att försäljningen skulle ge 117 miljoner kronor i reavinst.

– Jag vet inte ännu exakt hur många miljoner reavinsten kommer att hamna på, men den blir betydligt högre än så, säger Ulrika Hjorth, tillförordnad vd.

Ulrika Hjorth tillförordnad vd för HFAB.
Ulrika Hjorth tillförordnad vd för HFAB. Bild: Jari Välitalo

– Tidigare har HFAB gjort större försäljningar sett till antal lägenheter, men räknat i pengar är detta en riktigt stor och bra affär för bolaget, säger Jimmie Tschander.

Vad kommer att hända med alla dessa miljoner när de trillar in i HFAB:s kassa?

– Det har vi ännu inte beslutat. Naturligtvis ska vi se över våra lån och fundera på om vi borde amortera av en del, säger Ulrika Hjorth.

Förhoppningsvis kan vi putta in en del av pengarna i nyproduktion, så att det totalt sett blir fler lägenheter i Halmstad.

– Förhoppningsvis kan vi putta in en del av pengarna i nyproduktion, så att det totalt sett blir fler lägenheter i Halmstad, säger Jimmie Tschander.

Höjda vinstkrav

I mars i år förklarade han i HP att försäljningen ”enbart sker på grund av ägarnas höjda avkastningskrav”.

– Annars hade vi inte sålt, kommenterade Tschander då.

Jimmie Tschander (C), ordförande i HFAB:s styrelse sedan maj 2018.
Jimmie Tschander (C), ordförande i HFAB:s styrelse sedan maj 2018. Bild: Anders Holmer

Men nu pratar han mer om att ”det kan inte bara vara HFAB som har hyresrätter i Halmstad, det måste vara en balans på marknaden”.

ANNONS

– Enligt ägardirektiven ingår det i vårt uppdrag att avyttra fastigheter – och vi följer alltid ägardirektiven, säger Tschander.

Kan det bli aktuellt med fler stora försäljningar inom en snar framtid?

– Inget finns inplanerat för 2022, men vi ser fortlöpande över vår portfölj – både när det gäller att köpa eller sälja fastigheter, säger Hjorth.

Vi vet inget om hur den politiska majoriteten ser ut efter det – och hur det eventuellt påverkar framtida vinstkrav.

– Får vi en bra marktilldelning så kan vårt nästa steg lika gärna vara att bygga nytt, säger Tschander, som också flaggar för att det är val nästa höst.

– Vi vet inget om hur den politiska majoriteten ser ut efter det – och hur det eventuellt påverkar framtida vinstkrav, säger han.

LÄS MER:HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

Inför förra årets budgetfullmäktige ville Tschander att HFAB skulle få sänkta avkastningskrav eftersom bostadsbolaget satsar så mycket på nyproduktion – som inte brukar bära sig ekonomiskt förrän efter lång tid.

LÄS MER:Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav

I stället blev det en höjning av vinstkraven – från 4 procent till 4,5 procent i snitt under en femårsperiod. Det var också den höjningen som tvingade fram den här försäljningen.

Minskade intäkter

Men samtidigt drevs fastigheterna som nu säljs med vinst för HFAB och efter affären minskar förstås de årliga hyresintäkterna. Exakt hur stora hyresintäkter det rör sig om är enligt Ulrika Hjorth nu en affärshemlighet.

ANNONS

I paketet ingår i centrala Halmstad en fastighet på Norra vägen med 56 lägenheter, en på Badhusgatan med 41 lägenheter och en på Bergsgatan samt Skolgatan med 30 lägenheter.

Vid Rotorp ingår en fastighet på Söndrumsvägen med 4 lägenheter och en på Westmansgatan med 19 lägenheter.

LÄS MER:Hyresgäster i HFAB:s minsta hus ifrågasätter försäljning

I Haverdal ingår en fastighet på Haverdalsvägen med 19 lägenheter och en på Särdalsvägen med 6 lägenheter.

Det nya ägarbolaget startades 2016 av den förre socialdemokratiske politikern Ilja Batljan, som i dag är vd för SBB. Bolaget är representerat på Stockholmsbörsen, där kursen i år stigit med 120 procent – och på tre år med mer än 500 procent.

SBB inriktade sig ursprungligen på att köpa så kallade samhällsfastigheter, ofta offentliga kontor som bolaget sedan hyr ut till kommuner.

Offentliga kontor i Halmstad

I Halmstad har SBB sju sådana fastigheter: Södra vägen 5 där hemvårdsförvaltningen finns, Skansgatan 1 där bland annat Folktandvården, Skatteverkets servicekontor och Försäkringskassan finns, Norra Källegatan 4 där Skatteverket finns, Bredgatan 3 där socialförvaltningen har sin öppna verksamhet Träffpunkten, Ernst Wigforss plats 1 där socialförvaltningen bland har föräldrastöd, Kungsgatan 12 där bland annat Laholmsbuktens va håller till ihop med bygg- och miljöförvaltningen samt Kistingevägen 2 där Region Halland har sitt Hjälpmedelscentrum.

Företaget äger lägenheter i andra kommuner och säger att det vill växa på den marknaden.

Köpet av HFAB:s fastigheter blir SBB:s första intåg på bostadsmarknaden i Halmstad.

ANNONS

– Företaget äger lägenheter i andra kommuner och säger att det vill växa på den marknaden, säger Ulrika Hjorth.

Bostadsrätter?

Som en del i försäljningsprocessen har de boende i fem av de sju fastigheterna startat bostadsrättsföreningar.

– De har nu tre veckor på sig att besluta om de vill förvärva sina lägenheter som bostadsrätter innan den nya ägaren tar över. Vi lägger oss inte i den processen, vi inväntar bara deras svar, säger Jimmie Tschander.

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER:HFAB-ordförande tar ut full lön – trots att han ”bara hinner jobba deltid”

ANNONS