Arkivbild. Olyckan skedde på en mindre sjö mellan Oskarström och Simlångsdalen.
Arkivbild. Olyckan skedde på en mindre sjö mellan Oskarström och Simlångsdalen. Bild: Johan Nilsson/TT

En person gick genom isen på mindre sjö

På lördagseftermiddagen skedde en olycka då en person gick igenom isen på en mindre sjö i skogen mellan Oskarström och Simlångsdalen. Efter flera liknande olyckor runt om i landet avråder nu polisen människor från att ge sig ut på isarna.

ANNONS
|

Enligt det intala larmet verkade det handla om flera personer som gått igenom isen på sjön som är några hundra meter bred och lång. Senare visade det sig att det bara var en person som snabbt blev räddad av ett vittne innan räddningstjänsten hann komma fram.

– Personen är uppe och är omhändertagen av ambulans. Personen är vaken men nedkyld, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det finns inga uppgifter om varför personen rörde sig ute på sjön eller hur tjock isen var.

– Det har vi inga uppgifter om men det var framförallt på fel ställe vid denna årstid och med denna temperatur.

ANNONS

Hur är läget med personen nu?

– Vaken och andas men är lite kall, sammanfattar Karlborg som senare meddelade att personen förts till sjukhus.

Under lördagen skedde en annan olycka då flera personer gick genom isen på Mälaren utanför Bålsta. De senaste två dagarna har totalt sju personer i Sverige avlidit efter olyckor då de gått genom isen. Efter detta har polisen avrått människor från att ge sig ut på isarna som kan vara mycket osäkra.

TT skriver att SOS Alarm har sett en kraftig ökning av antalet drunkningslarm hittills i år och att merparten av larmen rört isolyckor.

ANNONS