Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

En jätteugn brinner för fjärrvärme

Sedan 1916 har det brunnit en jätteugn på Stålverksgatan. Först hörde den till järnverket. Sedan 25 år tillbaka smälter den skrot för Höganäs tillverkning av metallpulver. Lagom till hundraårsjubileet börjar ugnen brinna för fjärrvärme.

Första tanken när vi stiger in i den stora industrihallen med det öronbedövande ljudet är att det nog luktade, lät och såg ut ungefär så här även för hundra år sedan.

Ljusbågsugnen bearbetar en laddning på 50 ton metallskrot. Och det som vid första anblicken ser ut som en okontrollerad brasa är i själva verket en datoriserad process, styrd in i minsta detalj.

– Vi styr sammansättningen av metallen ner till tusendelar av en procent. Det är en högteknologisk process med små marginaler, förklarar Charlie Wedell, platschef på Höganäs atomiseringsverk i Halmstad.

För den senaste laddningen är ugnen uppe i en elförbrukning på 27 000 kilowattimmar, systemtekniker Thorbjörn Söderberg förklarar att ugnen under en session förbrukar samma mängd ström som en "dåligt isolerad villa gör av med på ett år".

För ett år sedan skrev HP om hur Halmstads Energi och Miljö (Hem) och Höganäs AB skrev ett avtal om att koppla rökgaserna från den stora smältugnen i Halmstad till fjärrvärmenätet. Projektet som har planerats i flera år är nu igång. Sedan mitten av augusti värmer rökgaserna från ugnen vatten, som i sin tur går ut i fjärrvärmenätet.

Systemet är avancerat och består av bland annat av invändiga rörsystem, värmeväxlare och en ackumulatortank som liknar en stor termos, placerad utanför anläggningen.

Klart är att ugnen som med olika syften och i olika utförande har brunnit i samma industrilokaler i hundra år nu har slutat värma kråkorna. Innan gick det åt energi för att kyla rökgaserna, som nu i stället kan värma Halmstadborna.

– För vår del var det ett sätt att använda resurser som tidigare gick till spillo, säger Charlie Wedell, När kylsystemet skulle uppdateras utnyttjades möjligheten att ta tillvara på energin från rökgaserna för att minska spill, vilket är något som görs i flera andra processer där bland annat metaller och slagg återanvänds.

– Vår del var att se hur vi skulle kunna ta emot leveransen och få ut den på fjärrvärmenätet, säger Karl-Axel Tångring, drift- och automationsingenjör på Hem.

Ugnen är i drift dygnet runt och när systemet går för fullt ska det bidra med värme till årsförbrukningen för motsvarande 2 500 hushåll. I startfasen går det ännu på halvfart men vid årsskiftet hoppas man kunna vara uppe i full drift.

Att smälta skrot är det första steget av tre i tillverkningen av metallpulvret. Så det finns fler processer som kan värma Halmstadborna på sikt.

– Du ser fortfarande ånga från oss så det finns fortfarande energi som vi kyler bort. Vi har ett effektiviseringsarbete framför oss och det kommer nya spännande tekniker hela tiden, säger Charlie Wedell.

Tekniken att använda rökgaser till fjärrvärme är väl beprövad. Bruket i Hylte skickar sin restvärme till fjärrvärmenätet sedan flera år tillbaka och för Hem innebär nytillskottet från Höganäs att man tar igen det som gick förlorat när Pilkington lade ner.

– I och med det här kan vi minska vår användning av flis i förbränningen med tio procent och minska andelen naturgas som förbränns med en tredjedel, säger Karl-Axel Tångring.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!