Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

”En glad gris har knorr på svansen”

Suggan grymtar till där hon ligger bland sina elva kultingar. För fem dagar sedan såg de dagens ljus – och alla kan slå knorr på svansen.

På Skräddaregård utanför Getinge är det bråda dagar.De senaste veckorna har ett 40-tal suggor grisat och i stiorna har kultingarna fullt upp med att dia, sova och upptäcka världen.

– Hade det här varit i Danmark skulle vi ha haft 60 suggor här istället för 40. Så olika är utrymmesreglerna, säger lantbrukaren Hans Carlsson, tillika ordförande i Hallands grisföretagare.

En majoritet av kultingarna skulle då också ha fått sin svans avklippt vid det här laget.

– Här i Sverige kan jag inte minnas att kupering har varit en fråga, åtminstone inte så länge jag har sysslat med grisuppfödning. När grisar har gott om plats, och får strö eller halm att böka i, så är svansbitning inget problem, säger Hans Carlsson.

Även de minsta kultingarna i Hans Carlssons svinstall kan slå knorr på svansen.

– Grissvansen är som en barometer. Är djuren nöjda och glada har svansen en knorr. När de är trötta eller sjuka hänger den.

Reglerna för djurens välfärd är hårdare i Sverige än i många andra länder.

De strängare kraven gör att köttet blir dyrare att producera, samtidigt som det svenska grisköttet konkurrerar med billigt kött från Danmark och Tyskland i butikerna.

– Flera grisproducenter har lagt ned på grund av bristande lönsamhet. I trakterna kring Skräddaregård är det bara jag kvar. För tio år sedan fanns det åtta stycken, säger Hans Carlsson.

På många håll talas det nu om kris för grisuppfödarna. Ryssland har infört importstopp på griskött på grund av svinpest i Litauen. Detta i sin tur har lett till att Tyskland och Danmark har fått ett överskott på fläsk och dumpar sitt kött – och priserna – på andra marknader, till exempel i Sverige. Slakterierna får därmed inte sålt sitt fläskkött, vilket i sin tur leder till att bönderna inte får lämna sina grisar till slakt.

I dag ska grisnäringen ha möte med landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

– Jag hoppas förstås att det kommer något gott ut av det. Vi är ju alla beroende av ekonomin i det vi gör, säger Hans Carlsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!