"En folkomröstning är ett majoritetsförtryck"

Det blev en politisk slakt i fullmäktige av Sverigedemokraternas förslag att lokalt folkomrösta om Halmstads kommuns flyktingmottagning.

ANNONS
|

–Det är en stor chock att vi får avslag på vår motion, konstaterade Sverigedemokraten Ronny Ledström som i går kväll blev helt politiskt isolerad när han spred sitt budskap.

–Det är sant att invandringen är en komplex fråga. Att invandringen de senaste 30 åren förändrat Sverige och Halmstad är de flesta överens om. Däremot inte om invandringen är bra eller dålig. Det stora kategorin är anhöriginvandringen, sade Ledström som även påpekade att invandringen inte minst var en ekonomisk belastning:

–Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av Sverigedemokraterna i riksdagen räknat ut att invandringen och invandrarna kostar 106 miljarder kronor under åren 2012-2015.

ANNONS

Övriga partiers företrädare valde att ta debatten:

–Solidaritet är ett viktigt begrepp för mig och när jag hör Ronny Ledström blir jag sorgens för hans åsikter ligger så långt ifrån mina egna. Ska detta, att det kommer hit så få till Halmstad, anses som ett problem? sade Ingegerd Sahlström (S).

–En av mina grundläggande värderingar är alla människors lika värde. Därför vill jag inte använda en folkomröstning för att ställa en grupp mot en annan, konstaterade i sin tur kommunstyrelsens ordförande, Carl Fredrik Graf (M).

–Jag måste säga hur dåligt jag mår när jag hör hur Ledström och Sverigedemokraterna argumenterar. Jag ser en lokal folkomröstning i den här frågan som ett majoritetsförtryck, sade Per Carlsson (FP).

– Nej, vi ska fortsätta hjälpa flyktingar. Det råder det ingen tvekan om, tillade Roger Orwén (MP).

Ronny Ledström tog plats i sin skyttegrav:

–Jag tycker att det är osolidariskt att inte istället hjälpa människor och flyktingar i deras närområden. Demokrati för mig är att lyssna på de människor som vi företräder, ansåg Ledström som även såg kostnaden för en folkomröstning på 2,6 miljoner kronor som väl använda pengar i "en så viktig fråga".

Det var han och de övriga två partivännerna ganska ensamma om att tycka. Den efterföljande voteringen slutade med siffrorna 68-3. Någon lokal folkomröstning huruvida Halmstad ska ta emot flyktingar eller inte kommer alltså inte att hållas.

ANNONS

Under sexårsperioden 2005-2010 tog Halmstad emot 81, 195, 107, 98, 76 respektive 23 flyktingar. Förra året, räknat till och med november, anlände 26 flyktingar till Halmstad. Det ger ett årsgenomsnitt på 87 flyktingar.

ANNONS