Peder Jarnvall, kyrkoherde i Harplinge-Steninge församling.
Peder Jarnvall, kyrkoherde i Harplinge-Steninge församling.

En dag mot homo-, bi- och transfobi

I dag var det inte bara Norges nationaldag, utan också den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi - en dag för allas rätt att vara som de är.

ANNONS
|

Enligt Brottsförebyggande rådet handlar drygt en tiondel av de anmälda hatbrotten i Sverige om sexuell läggning och transfobi. I dag – på den internationella dagen mot homo-, bi-, och transfobi – ska vi prata om det.

Peder Jarnvall, kyrkoherde i Harplinge-Steninge församling, är homosexuell och gift med en man. För honom handlar den här dagen om mänskliga rättigheter.

– Det handlar om synliggörande. Om att inte frågan tystas ned bara för att den inte är vardagsaktuell på vår egen breddgrad. Internationellt vet vi att uppmärksammandet kring

HBTQ-personer kan vara skillnaden mellan liv och död, säger han.

Och en liten tanke kan göra stor skillnad.

ANNONS

– Synliggörandet en sådan här dag gör att vi ställer oss frågan hur det ser ut på vår egen arbetsplats, i vår egen skola och runt vårt kaffebord, säger Peder Jarnvall.

Han kommer i år inte att delta i något större firande, men i Halmstad anordnar kommunen tillsammans med RFSL och RFSU Halland och Pride Halmstad ett event på Nolltrefem. Där kommer bland annat en teaterföreställning och livemusik spelas.

Projektledaren Nils Linde, ungdomscoach på kommunens Ung kultur-avdelning, ser fram emot eventet.

– Peppen är enorm och det känns jättekul att se vilket engagemang det finns. Det är verkligen mer än bara en kväll av livemusik, säger han.

Magdalena Viklund från RFSU Halland och Mattias Uhrberg från RFSL Halland är några av företrädarna som kommer finnas på plats under tisdagseftermiddagen.

– Man kan nog tycka att HBTQ-personer har det lätt i Sverige, men det är inte alltid så. Det är viktigt att lyfta frågorna om allas rätt att vara den hen är, säger Magdalena Viklund.

Okunskap kring transpersoner är ett stort problem, som hon ser det. Mattias Uhrberg håller med.

– Till exempel så tas inte transpersoner på allvar inom sjukvården. Transpersoner måste lyftas fram mer och kunskapen måste bli bättre - både inom sjukvården och hos gemene person, säger Mattias Uhrberg.

ANNONS

Under tisdagseftermiddagen och kvällen kan man ställa frågor till dem och få stöd - eller bolla idéer.

– Vi kan också hjälpa dem som vill engagera sig. Om vi känner att det finns människor som har frågor som de brinner för kan vi som lokalavdelning hjälpa dem att engagera sig, säger Mattias Uhrberg.

ANNONS