Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/48

En annorlunda studentvecka är i gång: ”Blev kul som det blev”

Som fria studenter blev eleverna från elprogrammet på Kattegattgymnasiet de första i Halmstad som fick sladda ut från skolan (kopplar ni?) en sista gång.
Lite senare följde eleverna från industriprogrammet – och med det var en speciell studentvecka i Halmstad igångsparkad.
– Helt otroligt. Tre år. De är bara borta nu, nu är vi fria, säger den glädjerusiga studenten Andreas Karlsson.

Det blev ett annorlunda studentfirande för studenterna, som under utspringet fick se sina nära och kära på coronakorrekt distans bortom avspärrningarna.

Men glädjen hos eleverna var lika stor för det.

– Det är goa gubbar. Hela gänget är här så det är helt otroligt. Tre år – de är bara borta nu, nu är vi fria. I am a free man! deklarerar Andreas Karlsson från elprogrammet strax efter utspringet.

”Klart tråkigt när det inte blir som vanligt”

El-eleverna fick inleda det som blir en hel studentvecka i Halmstad, med utspring varje dag på de tre kommunala skolorna. Och solen sken när eleverna fick springa ut från den nybyggda skolan på Skepparegatan tillsammans med klasskamraterna de inte haft fysiska lektioner med sedan pandemins utbrott.

– Det klart det är tråkigt när det inte blir som vanligt – men det blev ändå roligt som det blev. Och även om våra anhöriga är på lite håll gillar man ändå att de kan vara här över huvud taget, säger Melker Blomqvist från elprogrammet, som tillsammans med klasskompisarna kommer från en studentvår mycket inställda evenemang:

– Vi har gjort det bästa vi kunde av det. När mösspåtagningen blev inställd hade vi en liten fest hemma i stället – det har fått bli fler hemmafester.

Och till skillnad från den klassiska fördomen om att studenterna dansar in i arbetslösheten verkar el-gänget ha det rätt bra ordnat för sig redan.

– Jag blir elektriker direkt – jag har redan fått jobb. Så det är riktigt skönt, säger Melker Blomqvist, och får medhåll från klasskompisen Andreas:

– Nu blir det knega, knega, knega, säger han.

”På fredag blir det fest”

Några timmar senare var det även dags för industrieleverna från Kattegatt att springa från skolan för sista gången.

– Man kommer nog sakna det lite – lärarna och vännerna och så. Vi har haft praktik också så det var roligt att träffa alla igen, säger studenten Leutrim Fejzullahu, som också går rätt in i arbetslivet:

– Jag har redan flera jobb – så det blir att börja jobba nu.

Men först väntar ett fortsatt studentfirande. För även om elevernas utspring är utspridda på veckan verkar det ändå vara ”originalstudentdagen”, alltså på fredag, som firandet kulminerar.

– Nu blir det hem med familjen och äta och så – men på fredag blir det fest, säger industristudenten Christian Knutsson.

Skolkompisarna från elprogrammet är inne på samma sak.

– I kväll blir det att dra ut men på fredag är det mottaggning med alla gäster och så, säger Melker Blomqvist.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här