Det räckte inte hela vägen till finalen för Emil Petzén, som siktar på revansch nästa år.
Det räckte inte hela vägen till finalen för Emil Petzén, som siktar på revansch nästa år. Bild: Tina Nyblom

Emil Petzén från Halmstad utslagen i Årets kock

När kvaltävlingen i årets kock 2020 avgjordes stod 24 av landets främsta kockar redo att mäta sina krafter. En av dessa var Emil Petzén från Halmstad.

ANNONS
|

Det blir ingen final för Halmstads representant Emil Petzén i tävlingen Årets kock. I kvaltävlingen samlades de 24 kockar som tagit sig vidare i Stockholm för två dagar av kulinariska utmaningar. Redan första dagen skulle deltagarna tävla om vilka 16 som skulle få fortsätta tävla dagen därpå. Uppgiften var att tillaga den rätt som de skickat in som tävlingsbidrag och tagit dem till Stockholm.

I Emils fall var det hibachigrillad griskind, rökt kålrotskräm, rostade hasselnötter, ramslök, sotad steklök samt reduktion på fläskben och citrontimjan som skulle presenteras för juryn med Tommy Myllymäki i spetsen.

– Det är väldigt goda, djupa och igenkännbara smaker, säger Emil Petzén.

ANNONS

Det var en rätt som tyvärr inte tog honom vidare till den andra dagens tävlingar.

– Allt på tävlingsdagen gick precis så bra som det kunde gjort. Det var bara det att min rätt inte höll tillräckligt hög standard för att juryn skulle ta mig vidare i år. Jag är nöjd med smakerna jag presterade, men jag är en väldigt stor tävlingsmänniska så det blir ju en väldigt tråkig grej att åka ut, säger han.

Emil berättar att han inte hade några förväntningar på att gå långt i tävlingen utan åkte upp till Stockholm med vetskapen om att det skulle krävas en del tur för att ta honom vidare.

– Jag har inte tränat något extremt inför detta utan det var mer en spontangrej att jag sökte in med det jag tyckte var gott för stunden. Det finns folk som förbereder sig i flera månader för detta.

Att söka in till tävlingen är dock inget som Emil ångrar, tvärtom.

– Det har varit sjukt kul att tävla. Det var lite nervöst inför tävlingen och sista minuterna när man lade upp maten men det är en väldigt nyttig erfarenhet. Jag uppmuntrar alla kockar som tycker det är kul att pusha sig lite eller vill känna på lite tävlingsnerver att söka.

ANNONS

Han har också skaffat sig ett kontaktnät inom branschen som han kan ha nytta av i framtiden. Även upplevelsen av att tävla är något han tar med sig framöver för det råder ingen tvekan om att Emil kommer att ställa upp i tävlingen igen.

– Jag kommer fasiken söka in tills jag når finalen. Jag kommer inte att ge mig i första taget, avslutar han.

ANNONS