Emil från Halmstad med i Årets kocks kvaltävling

Han halkade in i branschen på ett bananskal och har jobbat sig upp. Nu ska 24-årige Emil Petzén från Halmstad tävla i Årets kock 2020.
– Att jag kom med känns lite overkligt, säger han.

ANNONS
|

Totalt 68 bidrag skickades i år in till tävlingen Årets kock. Av dem har en jury utsett 24 stycken som ska göra upp i en kvaltävling den 9–10 juni på Stockholms hotell- och restaurangskola.

En av dem som där har chansen att gå vidare och bli en av åtta finalister är Emil Petzén från Halmstad.

– Det blev lite av en spontangrej att skicka in ett bidrag. Jag har alltid gillat att tävla i olika sportsammanhang så det kändes som en kul grej att kombinera matlagning med tävling, säger han och tillägger:

– Men jag hade verkligen inga förhoppningar om att komma med, för det är ju Sveriges bättre kockar som tävlar. Så det känns lite overkligt. Jag är väldigt ödmjuk till det här, men visst är det kul att de gillar det man lagar.

ANNONS

Inte ändra något

Emil berättar att första delen av tävlingen går ut på att skicka in ett bidrag där man noga beskriver den rätt man vill laga om man blir uttagen till kvalet. Det ska också finnas bilder på maträtten.

– Det ska vara en rätt som återspeglar vem du är som kock och allt ska vara exakt på det sätt som rätten sen ska lagas i kvalet, både mått och upplägg. Du får inte ändra på någonting, berättar han.

Det han lyckades charma juryn med var hibachigrillad griskind, rökt kålrotskräm, rostade hasselnötter, ramslök, sotad steklök samt reduktion på fläskben och citrontimjan.

Sedan en månad tillbaka hittar man Emil på Halmstad golfklubbs restaurang. Innan dess jobbade han som souschef på en av Avenyfamiljens restauranger i Göteborg. När de tvingades varsla på grund av corona valde Emil att flytta hem till föräldrarna i Harplinge igen.

Steninge, Markaryd och Paris

Innan Göteborg hann Emil även med några månader i Paris, där han var kökschef på Svenska klubben och han har också startat och drivit Restaurang Perrongen i Markaryd tillsammans med två vänner.

Men någon kockutbildning har han inte.

– Nä, faktiskt inte. Jag har gått hierarkivägen kan man säga. Jag började som diskare på Skepparstugan i Steninge. Men ägaren tyckte att jag var för social så jag fick bli servitör i stället. Sedan blev kocken sjuk och ägaren hade ingen som kunde hoppa in. Hon visste att jag höll på med matlagning på hobbynivå och jag fick chansen. Då var jag 18 år gammal, berättar Emil.

ANNONS

Det hela visade sig bli ett lyckokast och Emil blev kvar i köket.

– Så jag har ägaren att tacka för att jag kom in på det här spåret, jag hade ingen aning om att jag ville hålla på med detta.

Om Emil går vidare i kvalet får han tävla i finalen i september. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki som blev Årets kock 2007.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS