Elvir Aljicevic tävlar i Top Model Europe

När Elvir Aljicevic var 18 år gammal sa en bekant till honom att han aldrig skulle kunna bli modell. Det tog Elvir som en utmaning. Nu tävlar han i den internationella modelltävlingen Top Model Europe där finalisterna får gå catwalk i Paris.

ANNONS
|

Elvir Aljicevic är 22 år och bor i Oskarström med sin familj. 2019 vann han Sveriges största manliga skönhetstävling och fick titlarna Mr Universe Model Sweden och Mr Photogenic. Vinsten ledde till att han fick åka till Filippinerna och representera Sverige i tävlingen om att bli världens snyggaste man. Där kom han på sjätte plats och knep titeln bästa reklammodell 2020. Förutom att vara modell driver han också Sveriges största TikTok där han har 8,4 miljoner följare och 112 miljoner gillamarkeringar.

– Det är på grund av sociala medier som jag har möjligheten att göra det här. Inom modellbranschen tittar stora företag på hur mycket människor du kan nå ut till. Därför underlättar det att ha många följare, säger Elvir Aljicevic.

ANNONS

Tiktok-kändis, influencer och modell – kärt barn har många namn. Men med en stor plattform kommer också ett stort ansvar.

– Jag är medveten om att det är många unga som följer mig, därför är jag försiktig med vad jag delar med mig av. Jag vill hålla det enkelt på mina kanaler. Att dansa, dela mina modellbilder och sprida glädje tycker jag är viktigt. Jag försöker svara så många som möjligt som skriver till mig, för jag vet att det gör dem glada.

Elvir Aljicevic har länge dansat breakdance.
Elvir Aljicevic har länge dansat breakdance. Bild: Jari Välitalo

En prestigefylld modelltävling

Nu tävlar Elvir i Top Model Europe där tävlingen har startat som en onlineröstning. 30 procent av rösterna kommer från allmänheten, och resten står en jury för. Efter onlineröstningen går ett antal tävlande vidare till semifinal. Semifinalisterna får då välja ett land där de vill fotas, och utifrån prestationerna på den fotosessionen bestämmer juryn vilka som går till final i Paris. Finalen går ut på att man får medverka i en stor modeshow och gå en catwalk. Tävlingen är pågående och är nu fortfarande i den första fasen, men Elvir känner sig ganska lugn över hur det kommer att gå.

– Jag tror att jag har en stor chans att gå vidare, säger han med ett brett leende och fortsätter:

ANNONS

– Jag tror att det är känslan och energin jag utstrålar som människor fångar upp. Man kan se att jag älskar det jag gör. Jag får många kommentarer om att folk blir glada av att se mig.

Problematik inom yrket

Under de senaste åren har Elvir varit runt i världen och modellat. Han har fastnat för branschen, men är medveten om att det finns viss problematik inom yrket. Han berättar om att de i vissa länder vill att man ska ändra sitt utseende genom att till exempel gå ner i vikt. Men Elvir är noga med att inte ändra sig för någon annans skull. Han vill vara sig själv och gå sin egen väg.

– Min största inspiration är den italienska modellen Mariano Di Vaio. Han har lyckats väldigt bra inom branschen då han inte bara är modell, utan även har sitt eget varumärke. Det vill jag också uppnå. Sedan har han också en fin familj och det är inspirerande. Familj är väldigt viktigt för mig.

Trots att Elvir nu har en stor följarskara och ett kändisskap har han båda fötterna på jorden – och så vill han att det ska förbli. Utöver att jobba som modell och med sociala medier jobbar han som undersköterska inom vården.

ANNONS

– Jag älskar att hjälpa människor och jag vill inspirera. Många ungdomar väljer fel väg och jag tror att om man ska hamna rätt i livet behöver man folk som uppmuntrar till bra val.

Läs mer:

ANNONS