Alexander med en alldeles nyligen tappad burk sylt – baserad på hans eget recept.
Alexander med en alldeles nyligen tappad burk sylt – baserad på hans eget recept. Bild: Jari Välitalo

Elvaårings vinnarsylt säljs i butik

Hallon, mango och lakrits. När Haverdals byskolas sylttävling avgjordes var det den kulinariske fjärdeklassaren Alexander Nilssons recept som vann. Nu produceras hans sylt av Hafi.

ANNONS
LocationGetinge||

Redan med den allra första burken sylt i hand förkunnar Alexander Nilsson att han önskar pannkakor när han kommer hem.

På initiativ av Ung företagsamhet har det över 80 år gamla musteriet Hafi i Getinge samarbetat med Haverdals byskola för att ta fram en ny sylt. Eleverna i årskurs fyra och fem fick alla ta fram sina egna recept och vinnare blev Alexander Nilsson som precis har gått klart årskurs fyra. Vinnarkombinationen är hallon, mango och lakrits.

– Vi har ofta hallon och mango hemma och jag tycker att de passar bra ihop. Hallon och lakrits passar ju också bra ihop så jag testade detta, berättar Alexander Nilsson med den nyproducerade sylten framför sig.

ANNONS

Har du fått smaka den innan?

– Jag har bara smakat originalet.

Sylt by Alexander.
Sylt by Alexander. Bild: Jari Välitalo

Vinnarreceptet: Hallon, mango och lakrits

Originalet är det som kokades ihop hemma i familjen Nilssons kök. När sylten nu produceras av Hafi för att gå i försäljning har företagets produktutvecklare Per Persson lagt sin hand vid det, men Alexander är mycket belåten.

– Det är lite salt i nu också för att få fram lakritssmaken. Det kan jag verkligen tipsa om att göra hemma när man använder lakrits, säger Per Persson.

Ung företagsamhets initiativ innebar i praktiken att eleverna i årskurs fyra och fem fick ta fram egna recept på sylt. Det blev 22 olika som provades i klassrummet av bland annat Hafi-anställda. I slutändan var det Alexanders sylt som stod som vinnare.

– Vi vill gärna jobba såhär med projekt. Vi har regelbundna samarbeten med skolor som handlar om att arbeta i samverkan med näringslivet, säger Elin Emvall, projektledare på Ung företagsamhet.

”Sylt by Alexander” kommer att säljas i Hafis gårdsbutik, men Alexander Nilsson lär få med sig några burkar hem.

– Jag tror jag har så att det räcker, säger han.

Han när ett intresse för att baka och laga mat, men hans specialitet är inte är så söt som sylten.

ANNONS

– Jag gillar att göra egen pasta.

LÄS MER:UF-företagare knep silver på SM

LÄS MER:Entreprenörer från Halmstad kan prisas som bäst i Sverige

LÄS MER:Jubilerande musteri tar sikte på framtiden

ANNONS