Regelgenomgång. HGIF Tre Hjärtan visar eleverna på Andersbergsskolan grundreglerna i mattcurling. Det är alltid det gula laget som spelar första sten.
Regelgenomgång. HGIF Tre Hjärtan visar eleverna på Andersbergsskolan grundreglerna i mattcurling. Det är alltid det gula laget som spelar första sten.

Eleverna inspireras till att testa olika sporter

Mjuka knän, koncentration och självklart inga övertramp på mattan. Curling utan is är en av de lite mer ovanliga sporterna som Andersbergsskolans fyror fått testa när Sturegymnasiet anordnade idrottsevent på Halmstad arena.

ANNONS
|

–Jag har sett sådan där curling på tv innan, men det är ganska svårt, säger Hellan Duli i 4C efter att curlingstenen snarare studsat iväg än glidit på den upptejpade mattan. Runt omkring henne sitter hennes klasskamrater och hejar på medan resten av årskursen spelar basket, dansar eller övar slag i thaiboxning.

Helt lugnt i salen blir det inte förrän alla fyrorna slagit sig ned på gymnastikbänkar för att ta en paus med festis och mackor.

Arbetet för Sturegymnasiets treor som läser hotell- och turismprogrammet med inriktning evenemang började redan förra hösten. Sportaktiviteter kan vara dyra och tanken bakom evenemanget har varit att skapa en dag fylld med sporter som inte kräver så mycket material eller utrustning.

ANNONS

– Vi tycker att det är viktigt att försöka bryta traditionella tankar om sport. Därför försöker vi visa att sport också kan vara att dansa eller thaiboxas, säger Angelica Andersson, en av eleverna på Sturegymnasiets hotell- och turismprogram.

Att planera, organisera och lära sig att kontakta både sponsorer och lämpliga deltagare är en bra övning för framtiden tycker hotell och turism-eleverna och mycket fokus har lagts på hur man gör ett event och dess innehåll tillgängligt för alla.

–  Mattcurling är en parasport som alla kan vara med och spela. Sedan har vi också tänkt på att hålla eventet för en skola som har gångavstånd till Halmstad Arena så att eleverna inte behöver ta bussen, just för att öka tillgängligheten, säger Angelica Andersson.

ANNONS