Noggranna. Wenjin Yuan, David Ling och Melanie Desmaret Walli arbetar noggrant för att resultaten ska gå att använda vetenskapligt.
Noggranna. Wenjin Yuan, David Ling och Melanie Desmaret Walli arbetar noggrant för att resultaten ska gå att använda vetenskapligt.

Elever testar honung i vetenskapstävling

Honung är bättre än antibiotika på att stå emot bakteriernas förmåga att bilda resistens. Det visar en studie som tre Halmstadelever har gjort. Nu har de gått vidare till final i Unga forskare.

ANNONS
|

–Jag är så stolt över vårt arbete, över det vi gjort, säger Wenjin Yuan.

De tre gymnasieeleverna har valt att försöka hitta nya vägar för att kunna behandla bakterieinfektioner. Eftersom de alla tre är intresserade av antibiotikaresistens samtidigt som de allihop flitigt begagnat sig av honung som husmorsknep när halsen känts öm eller näsan tät, kändes honungen intressant att undersöka.

–Jag har alltid trott på honungens antibakteriella effekter och därför kändes det självklart att arbeta med just det, säger Melanie Desmaret Walli.

De visste sedan tidigare att honung har antibakteriella effekter, men mycket mer än så lyckades de inte läsa sig till. De bestämde sig därför för att på egen hand undersöka hur honungen klarade att stå emot bakteriernas förmåga att bilda resistens. För att söka svar på sin fråga och hypotes satte de ihop en studie där de till sist testade sex olika sorters honung mot två vanliga bakterietyper.

ANNONS

För att ha något att jämföra med gjorde de samma försök med två olika sorters antibiotika. Alla varianter har testats tre gånger för att skapa så tillförlitliga resultat som möjligt. De har också testat vad som händer med nästa generation bakterier om den förra redan träffat på honungen eller antibiotikan.

–Det är det jag tycker är lite extra speciellt med vår studie. De flesta andra som vi sett har testat en grej vid ett tillfälle men vi har verkligen gått vidare för att försöka få svar på vad som händer i den här processen, säger Wenjin Yuan.

Resultaten hittills är entydiga. Det är mycket svårare för bakterierna att bilda resistens när de träffar på honung än när de tampas med antibiotika.

–Vi tror ju att det beror på att det finns fler antibakteriella ämnen i honungen, vilket gör det svårare för bakterierna. I antibiotikan är det bara ett enda ämne som verkar antibakteriellt, säger Melinda.

De har också genom sina experiment lyckats visa att nyslungad honung är det som bakterierna har allra svårast att få bukt med.

–Vi vet sedan tidigare forskning att det finns mjölksyrabakterier i nyslungad honung, vilket det inte finns i vanlig honung. Och vi tror att det kan göra att det är svårare att bilda resistens mot den.

ANNONS

Nu förbereder de sig som bäst för att åka till Stockholm och delta i den stora finalen för Unga forskare.

–Det ska bli väldigt spännande, men det är nervöst också, säger Melanie Desmaret Walli.

De vet redan att de står sig bra i konkurrensen eftersom de vann en deltävling i regionfinalen. En vinst som gav dem äran att tala på årets vetenskapsfestival.

Honung är en trögflytande eller fast sockerlösning som honungsbin producerar av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter som bladlöss.

Honung är en fermenterad råvara och innehåller värdefulla mjölksyrabakterier.

Honung används vanligen som sötningsmedel i matlagning. Honung är en nödvändig ingrediens för bryggning av mjöd.

Honungens sammansättning, färg, smak och arom varierar beroende på dragkällan, det vill säga var bina hämtat råmaterialet.

ANNONS