Elever samlas på yrkesmässa

Veterinär, finsnickare eller elektriker? Möjligheterna i yrkeslivet är många. I dag arrangerade niorna på Getingeskolan en yrkesmässa där över 40 yrken visades upp i inspirerande montrar.

ANNONS
|

- Jag vill jobba med djur, de ger så mycket tillbaka, säger Hanna Cederholm.

Hon går i nian på Getingeskolan och hennes mål är att bli veterinär. När hon och hennes klasskompisar skulle ut och jobbskugga yrkesmän och yrkeskvinnor en dag ringde Hanna till Djursjukhuset i Slöinge och frågade om hon och kompisen Maria Madrusan fick koma dit. Det fick de.

- Vi fick vara med och möta patienter och ta hand om djuren efter operationer, berättar Hanna.

I dag står hon och Maria i veterinärsmontern i Getingehallen och berättar om yrket för andra elever på skolan. Iklädd klassiska gröna operationskläder svarar hon på frågor om allt från hur man undersöker en kanin till hur mycket pengar en veterinär tjänar. På monterväggen hänger pedagogiska kollage som visar utbildningsvägar och olika inriktningar inom yrket. I ett hörna sitter Maria Madrusan gör ansiktsmålningar på yngre elever. Man kan välja mellan katt och hund.

ANNONS

- Det är jätteroligt att presentera och visa upp yrket, vi kan ju det här nu. Man brinner ju mer för en skoluppgift när man får jobba med den så mycket och presentera den på det här sättet, säger Hanna.

Yrkesmässan är en del av Getingeskolan projekt "Framtiden är din". Under dagen kommer representanter från olika yrken att föreläsa för eleverna och i kväll visar niorna upp sina montrar för allmänheten.

ANNONS